“Deel van Concordia tijdens het Nieuwjaarsconcert 2019”
“Deel van Concordia tijdens het Nieuwjaarsconcert 2019” Foto: D.J van Vught

Geen jubileumconcert 100 jarige mannenkoor Concordia

Algemeen

ROOSENDAAL - Mannenkoor Concordia, opgericht in 1920 zou dit jaar haar 100 jarig bestaan vieren met enkele kleinere activiteiten en het jaar afsluiten met een groot jubileumconcert op zaterdag 24 oktober. Helaas liggen als gevolg van covid-19 sinds begin maart alle activiteiten stil en is het concert verplaatst naar oktober 2021.

In haar 100 jarig bestaan heeft Concordia tal van bloeiperiodes gekend waarin het koor veel activiteiten ontwikkelde en er flink aan de weg getimmerd werd. Enkele van die periodes zijn: midden jaren vijftig en zestig met tal van optredens in Duitsland. Ook de tijd dat het koor onder leiding stond van Jan Krijnen (1972-1992) was een succesvolle periode met als één van de hoogtepunten het 70 jarig jubileum met een optreden van de beroemde zanger Ivan Rebroff. In de periode vanaf de eeuwwisseling is de uitvoering van de opera Fingal in 2008 onder de bezielende leiding van Martyn Smits een hoogtepunt. Het laatste grote concert dateert van 2015 met de uitvoering van het requiem van Fauré onder leiding van de huidige dirigente Anna Sasiadek en met medewerking van het Roosendaals Symfonie Orkest.

Afwisselend repertoire

Het jubileumjaar zou worden afgesloten met een groot concert in schouwburg De Kring. Naast Concordia zelf aangevuld met projectzangers, zou ook het Roosendaals Gemengd Koor, het West Brabants Symfonie Orkest en enkele solisten, waaronder Martine v/d Kar, deelnemen.

Voor dit concert was een zeer afwisselend repertoire samengesteld met enerzijds klassiek gerelateerde muziek met o.a. enkele nummers uit de opera La Forza del Destino. Aan de andere kant ook het populaire genre met o.a een bewerking van het nummer Africa van Toto en Hallelujah van Leonard Cohen. In feite een greep uit het repertoire wat in de loop der jaren door Concordia is gezongen en waarvan wij hopen dat het een breed publiek aanspreekt.

Concert verschoven naar 2021

Voor Concordia is het annuleren van het concert een grote tegenvaller, sinds begin 2019 stonden de repetities in het teken van dit concert. Het koor blijft echter niet bij de pakken neerzitten, het concert is een jaar verschoven en als alles goed gaat zal het op 23 oktober 2021 worden uitgevoerd. Alle partijen die nu hun medewerking zouden verlenen aan dit concert hebben toegezegd dat ook voor het concert in 2021 te doen. Zodra de maatregelen rondom covid-19 het toelaten zal het koor de draad weer oppakken en met veel energie toewerken naar het concert in het najaar van 2021.[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief