Afbeelding
Foto: Google Maps

Pand in Molenstraat zes weken dicht: Politie moest 130 keer in actie komen in drie jaar

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Burgemeester Han van Midden heeft een pand aan de Molenstraat in Roosendaal gesloten voor de duur van zes weken. Aanleiding daarvoor is langdurige en aanhoudende overlast. “Ik grijp in omdat de verstoring van de openbare orde de spuigaten uitliep. Daarbij heb ik altijd oog gehad voor de menselijke maat. Ik ben blij dat er zorg is georganiseerd voor de betrokken personen die dat nodig hebben.”

Volgens de gemeente speelt deze overlast al enkele jaren. De afgelopen drie jaar moest de politie 130 keer in actie komen op dit adres. “Het ging daarbij vooral om meldingen met een psychosociaal karakter, die vaak ook te maken hadden met verslavingsproblematiek. Eerder dit jaar (juli) ontstond er brand op de tweede verdieping van het huis. Ook was er diverse keren sprake van strafbare feiten, waaronder een ernstige mishandeling op 2 september. Bij de opsporing van de daders zette de politie een helikopter in, wat tot nodige onrust in de buurt leidde”, meldt de politie.

De eigenaar van de woning had volgens de gemeente vrijwel geen regie op wie er in zijn woning verbleef. Zo werden er kamers (onder-)verhuurd aan verschillende personen, maar personen drongen ook zonder toestemming het huis binnen om op die manier onderdak te krijgen. “Het merendeel van deze personen kampte met verslavingsproblematieken. Dit leidde ertoe dat er in en rondom de woning veelvuldig drugs en alcohol werd gebruikt.” Daarnaast hebben verschillende bewoners en bezoekers te maken met psychische problemen, waardoor er regelmatig onderlinge conflicten waren. “Bewoners gingen elkaar onderling te lijf in en rondom de woning. Op die manier ontstond grote overlast en onveiligheidsgevoelens bij de omwonenden.”

Het ingrijpen door de politie leidde niet tot gedragsveranderingen. Ook het werk van het Zorg- en Veiligheidshuis De Markiezaten en het optreden van de gemeente tegen over-bewoning en vervuiling van de woning mocht niet baten. “De overlast hield aan, wat voor mij de reden is om de woning voor zes weken te sluiten. Dit uiterste middel wordt toegepast om de overlast te stoppen en de rust voor de omgeving terug te brengen.” Voor vaste bewoners van het bewuste huis zijn oplossingen gezocht. Zij zijn elders ondergebracht. Een aantal van hen krijgt professionele hulp en zorg.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief