Afbeelding

Roosendaalse stichting zet internationaal onderwijsprogramma op

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – Terwijl de hele wereld lijdt onder de coronacrisis, is de pandemie er ook de oorzaak van dat zich nieuwe kansen aandienen voor de armste kinderen in ontwikkelingslanden. De in Nederland gevestigde English for Kids Foundation (EFKF) heeft in allerijl digitale lesprogramma’s ontwikkeld, die al tijdens de implementatiefase een veel groter bereik blijken te hebben dan de traditionele methodes.

EFKF biedt Engelse lessen aan aan kinderen in de basisschoolleeftijd in landen met veelal achtergebleven onderwijssystemen en daardoor ongelijke kansen. De dertien jaar bestaande stichting heeft in het verleden succesvolle projecten verzorgd in onder meer Zuid-Afrika, Marokko, India en Oekraïne. Op dit moment lopen lesprogramma’s in Brazilië, Mozambique en Ghana en zijn projecten in voorbereiding in Indonesië en Nepal.

Vergroting van kansen
Manager Melanie Testers van EFKF: “Het beheersen van de Engelse taal zorgt voor een aanzienlijke vergroting van de kansen op succesvol vervolgonderwijs en een (betaalde) baan. We zijn als EFKF gelieerd aan het veel grotere en wereldwijd opererende Anglia Network, dat cursussen Engels verzorgt voor oudere leerlingen en volwassenen, die worden afgesloten met internationaal erkende examens. EFKF maakt dankbaar gebruik van bestaande Anglia-contacten met onderwijsinstanties.”

Uitzendingen
Testers legt uit dat de beperkingen van covid-19 om een nieuwe werkwijze vroegen: “Tot vóór de uitbraak van de pandemie, zonden we voor korte periodes docenten uit naar gebieden waar vraag was naar onderwijs in de Engelse taal. Zulke uitzendingen werden opgevolgd door begeleiding door lokale onderwijskrachten en digitale lesprogramma’s, maar in de praktijk stuitte dat op veel technische en financiële problemen. Door corona moesten we die opzet helemaal omgooien. In Brazilië werken we al op de nieuwe manier. Dat is erg succesvol. Onze contactpersoon, Luciana, verzorgt lessen in Sao Paolo, in een sloppenwijk. We werken al zes jaar met haar samen, maar door de verdere digitalisering en het gebruik van social media kunnen we onze contacten fors intensiveren.”

Digitaal werken
Digitaal is nu de enige mogelijkheid. EFKF heeft de opzet van het virtuele aanbod noodgedwongen op een geheel nieuwe leest geschoeid. Kinderen – vanaf tien jaar - kunnen online lessen volgen, gedurende tien minuten per dag. Tien weken lang, vijf dagen per week. Ze kunnen zelf de tijdstippen bepalen. Ook kunnen ze kiezen tussen drie lesniveaus, voor de vaardigheden lezen, schrijven, spreken, luisteren en de combinatie van deze vier. Daarnaast kunnen ze deelnemen aan vijf webinars, met een docent uit een anderstalig land, meestal is dat Nederland. Daarin wordt de behandelde stof nader uitgewerkt, met een focus op spreekvaardigheid. Melanie Testers: “Corona leidt bijna overal tot isolement. Wij proberen die dreiging om te draaien. Kinderen uit allerlei landen kunnen straks digitaal ervaringen uitwisselen. Ze worden uitgedaagd. En tegelijk leren ze een taal waarmee ze een belangrijke stap voor hun toekomst kunnen zetten.”

Gelden inzamelen
Voor de bekostiging van deze projecten is EFKF nog op zoek naar middelen. Scholen worden benaderd om door middel van acties gelden in te zamelen. Daarvoor heeft de stichting een reeks ondersteuningsmaterialen in huis, van draaiboeken tot spelletjes en quizes. Ook kunnen Nederlandse scholen voor hun leerlingen een covid-proof Santarun - een sponsorloop in kerstman-outfit - organiseren, waarvoor EFKF middelen ter beschikking kan stellen. Testers sluit af met een aansporing: “Nu we steeds minder grenzen oversteken, kunnen we virtueel de afstand met ontwikkelingslanden verkleinen door ‘EFKF-friend’ te worden of door mee te doen aan EFKF-acties. Deelnemen aan de internationale online football quiz, op 19 november, bijvoorbeeld. Of inschrijven voor een Santarun met de eigen school. Informatie over deze en andere activiteiten is te vinden op www.efkf.org.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief