Afbeelding
Foto: Pixabay

GroenLinks: ‘Wanneer wordt Roosendaal een Natuurstad?’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Wanneer komt er een echt plan van aanpak van Roosendaal Natuurstad? Die vraag wil Christian Villée van de Roosendaalse GroenLinks-fractie beantwoord zien. Vorige week geeft het college ‘Roosendaal Natuurstad’ gepresenteerd aan de raad. “Een ambitieus programma om Roosendaal groener, klimaatbestendig, schoner en duurzamer te maken. We kregen echter alleen een algemeen beeld zonder een echt plan van aanpak te zien”, stelt Villée.

Behoud en versterken van de natuur in en om de stad is steeds belangrijker voor het behoud van de biodiversiteit. Dat stelt Christian Villée in zijn brief aan het college. “Maar ook omdat het een belangrijke bijdrage levert aan de leefomgeving. Voor een bloeiende berm willen bewoners zich inzetten, terwijl brandnetelbermen worden ervaren als achterstallig onderhoud.” De GroenLinks-fractie is van mening dat de aanpak van het huidige groenonderhoud flink moet veranderen om van Roosendaal een Natuurstad te maken.

“Er wordt bijvoorbeeld nog steeds vanuit economische motieven veel gekozen voor het zogenaamde klepelen waarbij gras en struiken door een machinale hakselmethode ‘afgeslagen’ en verpulverd achtergelaten worden op de bodem. Meestal blijven de fijn verhakselde plantenresten liggen met het idee om ter plaatse te composteren. Deze verhouten delen composteren echter slecht, waardoor er uiteindelijk alleen nog plek is voor grassen en ruigteplanten als brandnetels en bramen.”

Dit moet anders, stelt Villée. Bij de bladeren die van de bomen vallen geldt juist het tegenovergestelde. “Bladeren die gewoon van de bomen vallen zijn juist goed om op onbegroeide zones te zorgen voor minder verdamping van vocht, vorming van voedende schimmels als voeding voor de planten en bieden onderdak voor veel insecten en wormen in de herfst en winter. Deze kunnen gegeten worden door egels en vogels, welke het verschil maken tussen leven en dood. Toch is de standaard activiteit die we WVS-medewerkers zien uitvoeren het weghalen van diezelfde bladeren.” GroenLinks twijfelt dan ook of de medewerkers wel de juiste groentechnische en competentietraining krijgen om goed onderhoud te kunnen plegen.

Naar de mening van GroenLinks zal er bij Roosendaal Natuurstad een veel flexibelere en minder procedurele plaatsgebonden aanpak gebruikt moeten worden, aangezien je voor een goede biodiversiteit moet reageren op natuur i.p.v. het beheersen van de natuur. Villée wil nu van de wethouder weten of zo’n duurzaam beheersplan onderdeel gaat worden van het plan van aanpak én hij wil weten hoe de gemeente controle gaat houden op het onderhoud.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief