Middelbare scholen organiseren alternatieve kennismaking: Open dag wordt open week!
Schoolgebouw van het Da Vinci College
Schoolgebouw van het Da Vinci College (Foto: Petra Appelhof)

Middelbare scholen organiseren alternatieve kennismaking: Open dag wordt open week!

ROOSENDAAL - Ouders van achtstegroepers krijgen deze week een brief over de alternatieve manier waarop zij kennis kunnen maken met de verschillende Voortgezet Onderwijs-scholen in de gemeentes Roosendaal, Halderberge en Moerdijk. Door de coronamaatregelen is de gastvrijheid van de scholen danig ingeperkt. “Zo is het niet mogelijk de deuren wagenwijd open te zetten voor iedereen die de scholen van binnen wil zien en voorlichting te geven aan groepen ouders.”


De overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs is voor iedere (ouder van en) leerling in groep 8 spannend. Het fysiek bezoeken van de scholenmarkt als eerste oriëntatie en het bezoeken van de open dagen om de sfeer te proeven zijn onderdelen van de informatieverzameling, waarop kind en ouder hun keuze baseren. Dit jaar kunnen deze bijeenkomsten niet op de geijkte wijze doorgaan door het Coronavirus.

Maar, de scholen hebben gezamenlijk een alternatief bedacht. Een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van het basis- en voortgezet onderwijs, organiseert een online scholenmarkt, zet een website op met alle voor de keuze en aanmelding relevante informatie en heeft afspraken gemaakt over de open dagen.

Online scholenmarkt

Op 17 november presenteren de volgende scholen zich aan de ouders die zich hebben aangemeld voor een presentatie: Jan Tinbergen College, Markland College Zevenbergen, Markland College Oudenbosch, Curio-Prinsentuin, Da Vinci College, Norbertus Gertrudis Mavo en Norbertus Gertrudis Lyceum. Dit doen zij in drie sessies (19.00, 20.00 en 21.00 uur). Het aanmelden gaat via een speciale website waarnaar de ouders verwezen worden door de leerkracht van groep 8. 

De ouders van de groep 8-leerlingen melden zich aan voor maximaal drie sessies en ontvangen vervolgens een, twee of drie links waarmee zij op 17 november op de toegewezen tijden deelnemen aan de presentatie van de gekozen vo-school. Zij kunnen dan uiteraard ook vragen stellen. Voor de ouders van de leerlingen van groep 7 die zich ook al willen oriënteren op het vervolgonderwijs komt er later in het schooljaar een moment. Ouders van leerlingen van de groepen 7 en 8 kunnen binnenkort voor al hun vragen terecht op een website die nu nog in ontwikkeling is. 

Alternatieve open dagen

Zoals het er nu (nog) uitziet, kunnen de vo-scholen een beperkt aantal bezoekers op een bepaald moment ontvangen. Om tegemoet te komen aan de vraag, is besloten de open dag op te rekken naar een ‘open week’ waarvoor de ouders van leerlingen van de groepen 7 en 8 zich inschrijven voor een tijdslot in de periode van vrijdagavond t/m woensdagavond. De inschrijving voor een bezoek aan de vo-scholen in de volgende weken gaat via de websites van de scholen. 

15 t/m 20 januari 2021 Markland College Oudenbosch en Norbertus Gertrudis Mavo 

22 t/m 27 januari 2021 Curio-Prinsentuin en Norbertus Gertrudis Lyceum 

29 januari t/m 3 februari 2021 Da Vinci College, Jan Tinbergen College en Markland College Zevenbergen 

Aanmelding

Het schooladvies van de basisschool en het beeld van de best bij het kind passende vo-school leiden tot een aanmelding. Dat gebeurt in de eerste week van maart 2021, volgens de planning op 2 en 3 maart maar dit zou ook zomaar een hele week kunnen worden met tijdslots en inschrijving via de website van de school. Dankzij de gezamenlijke inspanning van alle scholen in de gemeenten Moerdijk, Halderberge en Roosendaal vinden de groep acht leerlingen de school die bij hen past.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief