mariadal
mariadal

Gemeente trekt ruim drie ton uit voor coronacompensatie

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal heeft een bedrag van 335.000 euro beschikbaar gesteld om verschillende instanties te compenseren tijdens deze coronaperiode. Eerder dit jaar werd al een bedrag van twee miljoen euro uitgetrokken. “Ondanks de veerkracht en het zelf oplossend vermogen van onze inwoners hebben een aantal signalen geleid tot nieuwe of nadere coronacompensatie”, aldus wethouder Toine Theunis. 

Via de diverse accounthouders, van economie tot zorg, probeert de gemeente signalen op te vangen en de knelpunten op te halen en weg te nemen waar inwoners, bedrijven en het maatschappelijke middenveld tegenaanlopen. “Zij zien dat de stevige maatregelen die door de Rijksoverheid zijn afgekondigd om de samenleving te beschermen tegen het virus, wederom weerslag hebben op onze lokale samenleving. Of het nu gaat om de horeca en de economie in algemene zin, of die eenzame jongere of oudere die in de huidige situatie nog verder in een isolement geraakt”, stelt wethouder Theunis.

Ondernemers

En daarom biedt de gemeente extra financiële ondersteuning aan voor ondernemers in de vorm van uitbreiding van de zogenaamde innovatievouchers. In totaal is hier 25.000 euro voor uitgetrokken. “Deze vouchers bieden doorgaans ondernemers de mogelijkheid deel te nemen aan groei- en innovatietrajecten en programma’s, nu kan er ook advies worden ingewonnen op het gebied van liquiditeit, aanvragen van subsidies en dergelijke.” Daarnaast is er nog eens 20.000 euro uitgetrokken om marktkooplieden te ondersteunen. Zij hoeven in het derde en het vierde kwartaal geen marktgelden te betalen.

Cultuursector

Een groot deel van de ruim drie ton is voor het culturele veld. “We willen cultuurverenigingen maximaal tweeduizend euro compensatie aanbieden om de verdere verwachte inkomstenderving op te vangen.” Daarnaast wordt er geld ingezet om inwoners met elkaar te blijven verbinden binnen de mogelijkheden die de richtlijnen van het RIVM bieden. “Om dit te stimuleren wil de gemeente het project ‘ik vergeet je niet’ van Cultuurcompaan in de winter voortzetten, wordt de opzet van pop-up Stamtafels gefaciliteerd en kunnen buurthuizen nadere financiële ondersteuning tegemoet zien.”

Extra uitgaven

Andere zaken die bekostigd worden zijn het plaatsen van wifi-sensoren in de binnenstad om de drukte te reguleren. De huurkosten van Respect worden gecompenseerd. Pop-up exposities in zorginstellingen worden gefaciliteerd. Er komen handgeschreven (kerst)kaarten voor inwoners die intramuraal wonen, zoals bewoners van Groenhuysen, S&L en SDW. Er komen bij buurthuizen, bibliotheek en voedselbank mondkapjes te liggen voor minima en de gemeente geeft een extra impuls op het terugdringen van de wachtlijst maatschappelijk werk door het hanteren van een andere aanpak om mensen sneller en langer in beeld te hebben.

Positief financieel beeld

Ondanks deze extra uitgaven gaat het financieel gezien goed met de gemeente Roosendaal. De gelden die de gemeente vanuit het Rijk krijgt voor het betalen van bijstandsuitkeringen en loonkosten subsidies valt dit jaar hoger uit dan verwacht. Dat betekent een positief voordeel van bijna 1,2 miljoen euro. In 2021 loopt dit zelfs op naar een voordeel van 2,8 miljoen. “Dit mag echter niet gezien worden als een voordeel dat voor andere doeleinden inzetbaar is. De nabije toekomst is door de coronacrisis behoorlijk ongewis. We gaan bijvoorbeeld al uit van een oplopend bijstandsbestand, maar ook eventuele verder stijgende uitkeringslasten willen we comfortabel op kunnen vangen. Grote financiële voorzichtigheid is daarom geboden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief