Afbeelding
Foto: Gemeente Roosendaal

Parkrangers controleren in Emile van Loonpark en Vrouwenhof

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De Roosendaalse Parkrangers gaan de komende drie maanden extra toezicht houden in het Emile van Loonpark en het Vrouwenhof. Het gaat volgens de gemeente om een pilot. “Aanleiding hiervoor zijn de gevoelens van onveiligheid die leven bij de bezoekers van de beide parken.”

Al langere tijd wordt er gesproken over het Emile van Loonpark en het onveiligheidsgevoel dat mensen daar ervaren. “Uit een recent onderzoek bij omwonenden van het Emile van Loonpark bleek dat een ruime meerderheid van de ondervraagde personen zich wel eens onveilig voelt in dit park.” Mede daardoor zijn er inmiddels al twee toezichtcamera’s geplaatst. Diezelfde onveiligheid ervaren ook bezoekers van het stadspark Vrouwenhof. 

De wethouder is onlangs nog met burgemeester Han van Midden in beide parken geweest om zich persoonlijk van de situatie op de hoogte te stellen. “We hebben samen vastgesteld dat er maatregelen mogelijk en nodig zijn voor het verbeteren van de veiligheidsgevoelens. Het gaat daarbij zowel om de aanpassingen in de fysieke inrichting van het groen, als het toezicht op gedrag van bezoekers”, stelt de wethouder.

Zo wordt er op een aantal plekken extra verlichting geplaatst om het overzicht in het park te vergroten. “Op andere plekken kunnen extra struiken het gebruik van onverharde paadjes tegengaan. Bezoekers worden op die manier over de bestaande hoofdroute en verlichte paden geleid.”

Parkrangers

De Parkrangers gaan de komende drie maanden op verschillende tijdstippen sociaal toezicht houden in de parken. De rangers hebben geen opsporingsbevoegdheden en zijn ook geen vervanging van de boa’s of de politie. Ze handelen vooral vanuit de rol van conciërge/gastheer en spreken personen aan die op de een of andere manier overlast veroorzaken. “De overlastgevers krijgen daarbij uitleg over de spelregels die gelden voor een verblijf in het park.” Voordeel is dat ze goed herkenbaar zijn aan hun opvallende auto en de kleding die ze dragen. Ze hebben de nodige ervaring in het aanspreken en tegemoet treden van mensen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief