Afbeelding

Aantal WW-uitkeringen bijna verdubbeld in West-Brabant; inmiddels weer lichte daling zichtbaar

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Het aantal WW-uitkeringen in de eerste maanden van de coronacrisis (maart, april en mei) is dit jaar bijna verdubbeld (91%) in vergelijking met vorig jaar. In de zomermaanden is dat aantal gestabiliseerd en in augustus en september is dat aantal weer licht gedaald. Dat blijkt uit de jaarlijkse UWV-publicatie Regio in Beeld.

De coronacrisis heeft flinke impact op de arbeidsmarkt, ook in West-Brabant. Ondanks de steunmaatregelen is het aantal WW-uitkeringen in de eerste maanden van de crisis toegenomen en het aantal vacatures gedaald. Ook in de komende periode zal deze tendens zich naar verwachting voortzetten. 

Nagenoeg alle sectoren worden in meer of mindere mate geconfronteerd met een afname van de werkgelegenheid. Het hardst geraakt worden de sectoren die ook het sterkst geraakt werden door alle coronabeperkende maatregelen, zoals horeca, detailhandel non-food, cultuur, sport & recreatie en de evenementenbranche. Sectoren die niet of nauwelijks te maken krijgen met een afname van het aantal banen zijn onder meer zorg & welzijn, onderwijs, ICT en bouwnijverheid.

Afname vacatures

In Noord-Brabant werden in die eerste drie maanden van de crisis in totaal 22.400 nieuwe WW-uitkeringen toegekend. In eerste instantie nam het aantal WW-uitkeringen vooral toe onder jongeren en flexwerkers. Later volgden ook de oudere leeftijdscategorieën. Tegelijkertijd nam het aantal ontstane vacatures in Noord-Brabant af van 49.400 in het tweede kwartaal van 2019 tot 38.900 in het tweede kwartaal van 2020. Dat was een daling van 21%. Vooral verkoopmedewerkers, medewerkers in de horeca, productiemedewerkers en administratief personeel werden minder gevraagd. Ook in de sector cultuur, sport en recreatie nam het aantal vacatures sterk af.

Kansen op arbeidsmarkt

Toch zijn er nog kansen op de arbeidsmarkt. Vooral in de zorg, de techniek en de ICT hebben werkgevers nog altijd veel moeite om hun vacatures ingevuld te krijgen. Dit was al het geval voordat de coronacrisis uitbrak en ondanks het toegenomen aanbod van werkzoekenden lijkt de mismatch tussen vraag en aanbod maar mondjesmaat af te nemen. Dit geldt bijvoorbeeld voor functies als programmeur, software developer, dataspecialist, monteur, calculator, verzorgde ig en verpleegkundige. Dit biedt goede kansen voor werkzoekenden die zich willen laten omscholen naar een andere sector of functie. 

Hoewel het aantal WW-uitkeringen de laatste maanden stabiliseerde, verwacht UWV dat het aantal uitkeringen in 2021 oploopt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief