Afbeelding
Foto: Hans Lunenburg

Aan de keukentafel bij John de Nijs: ‘Ik wilde niet opnieuw aan de leiband lopen’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Jarenlang werkte John de Nijs in de keukenbranche, maar na bijna dertig jaar hield hij dat voorgezien. Hij stortte zich op zijn passie: wijnen. Inmiddels staat hij aan de vooravond van z’n 12,5 jarig jubileum met Winebizz.

John, dat is nogal een overstap. Van loondienst in de keukenbranche naar zelfstandige in de wijnbranche. Hoe komt dat zo?

Wijnen zijn al meer dan dertig jaar een hobby van me. Al toen ik 25 was ging ik op wijnreizen waar je veel van leert. Gestart als autodidact ben ik later internationale W.S.E.T- opleidingen gaan volgen. Toen ik van de havo kwam, ben ik meteen in dienst gegaan en daarna ben ik de keukenwereld ingerold. Maar toen ik pak en beet 45 jaar was, dacht ik: ‘Ga ik dit nog twintig jaar doen?’ Het antwoord daarop was dus ‘nee’. Ik besloot iets met die hobby te gaan doen.

Hoe rol je ‘zo maar’ de keukenwereld in?

Sales interesseerden me altijd al. Ik heb me ook altijd een ondernemer gevoeld, ook toen ik in loondienst was. Toevallig kwam er destijds een sales-vacature voorbij voor keukens, maar het had net zo goed een andere branche kunnen zijn. Vooral het contact met mensen vind ik erg leuk.

Maar, opeens dacht je: Ik ga iets anders doen. Hoe ging dat?

Het klinkt misschien vreemd, maar ik was er dus al jaren mee bezig. Al in 2001 ben ik me gaan oriënteren op het beginnen van een eigen bedrijf. Mijn vrouw was toen niet zo enthousiast over dat idee en dat snap ik ook vanuit haar. Ik had een goed salaris bij mijn werkgever en dat zorgt toch voor een stukje zekerheid. Maar ik haalde geen voldoening meer uit mijn werk en dat wilde ik niet nog jaren blijven doen. Ik ben een geruime tijd ontevreden geweest over de situatie en toen heb ik toch maar de knoop doorgehakt.

Ben je toen van de één op de andere dag gestopt?

Nee, wat dat betreft heb ik het heel veilig aangepakt, misschien zelfs te veilig. Ik begon mijn eigen wijnhandel, maar ik bleef daarnaast nog wel in loondienst voor dat stukje veiligheid. Van 2008 tot 2014 heb ik heel veel uren per week gemaakt. Zestig tot zeventig uur bij mijn baas en daarnaast nog voor mijn eigen zaak. Uiteindelijk waren de omzetten op parttimebasis goed genoeg om de overstap te maken en toen heb ik mijn baan opgezegd. Er zat toen eigenlijk geen risico meer aan.

Hoe ziet die wijnwereld eruit? Is het allemaal rozengeur en maneschijn?

Dat is eigenlijk tweeledig. Je hebt de dozenschuivers, dat zijn de mensen die alleen maar denken aan omzet en het verkopen van zoveel mogelijk dozen wijn. Maar, je hebt ook de mensen met echte passie voor het vak. Ik ging als 25-jarige al op wijnreizen en dat doe ik nu nog steeds. Vorig jaar ben ik naar Chili geweest om wijnen te proeven, dat is geweldig. Als ik langs een wijngaard rijd, dan gaat mijn hart open. Dat enthousiasme en die passie merken de klanten ook. Ik ken veel wijnmakers zelf, ik onderhoud er goede contacten mee en ik wil altijd mijn kennis en passie delen met mijn klanten, zonder betweterig over te komen. Maar je komt in dit wereldje ook mensen tegen, waarbij je even moet slikken. Wijnhandelaren die zo weinig weten van hun eigen producten, dat begrijp ik nooit.

Heb je ooit een voorbeeld gehad? Iemand die je respecteert in de wijnwereld?

Dat zijn meerdere personen o.a. Job de Swart waar ik samen les mee had op de opleiding, nu is hij Master of Wine. Maar ook collega-handelaren in het land waar ik vooral voor mijn start mijn licht opgestoken heb. Vaak ging ik daar zelf mijn wijnen vroeger halen. Ik heb wel bewust gekozen om een onafhankelijke wijnwinkel te zijn, geen franchising. Ik wilde niet opnieuw aan een leiband lopen, maar zelf bepalen welke wijnen ik wel of niet koop. Al die collega’s hebben me ook realisme bijgebracht. Wijn is namelijk een heel mooi product, maar het is soms ook een harde business.

Sinds 2014 heb je een mooie zaak in de Raadhuisstraat. Was dat één van je ambities?

Ja, dat was wel toen ik begon één van de ambities. Ik wilde een kwalitatieve goede zaak toevoegen aan Roosendaal, maar ik wilde ook zeker iets toevoegen aan de binnenstad. Er vallen steeds meer zaken weg en het online gedeelte groeit. Daarom was een fysieke winkel wel echt nodig. Het enige nadeel is dat onze winkel met de auto moeilijk te bereiken is, we rijden nu dan ook stad en land door om wijnen thuis te bezorgen, maar de ambitie is zeker om door te stromen naar een nieuwe locatie. Maar ik ga nooit weg uit de binnenstad.

Hoe is deze coronaperiode voor jou?

Ja, dat voel je wel. We verkopen een aanzienlijk deel van onze wijnen aan de horeca en dat valt dus allemaal weg. Nou moet ik eerlijk zeggen dat tijdens de eerste golf die omzet goed is gemaakt door alle particulieren die bij ons hebben gekocht. We hebben acht weken lang een kerstomzet gedraaid. Nu, tijdens de tweede golf is het wel drukker, maar niet zo explosief als toen. Mensen hebben meer oog voor ‘koop lokaal’, dat is goed om te zien.

Wat maakt iemand volgens jou een goede ondernemer?

Ik vind het zelf belangrijk om midden in de Roosendaalse maatschappij te staan. Maatschappelijk betrokken te zijn. We ondersteunen bijvoorbeeld best wat goede doelen en sportverenigingen, dat vinden we belangrijk. Daarnaast moet je kunnen netwerken, contacten onderhouden en je moet als ondernemer ook de gunfactor hebben. Je moet een visie hebben, vooruit kunnen denken maar ook dingen durven. Ik heb bijvoorbeeld extra personeel aangenomen. Dat is een risico in deze tijd, maar daarmee zorg ik ook voor een kwaliteitsimpuls.

We zijn alweer aangekomen bij de laatste vraag: Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?

Daar heb ik over nagedacht. Ik zou wel eens met Patrick Oosterbos van Chagall aan de tafel willen zitten. Normaal zie je klanten natuurlijk vooral in hun eigen omgeving, maar het is een hele joviale jongen. Een leuke kerel met wie ik wel een zou willen babbelen. Wat heeft hij nou de afgelopen twintig jaar gedaan én wat zijn z’n ambities voor de komende tien jaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief