Afbeelding

Verpleegkundige: ‘Mooie kans om iets terug te doen voor mijn collega’s’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Een hinderlijke loopneus zorgde ervoor dat Yvonne Loch zich liet testen op corona. Tot haar grote verbazing testte de verpleegkundige Interne Geneeskunde positief. Met als gevolg dat ze negen dagen in quarantaine moest. Negen dagen waarin ze thuis zat, terwijl het in het ziekenhuis steeds drukker werd. Ze bedacht een mooie manier om iets terug te doen voor haar collega’s. Ze doneert antistoffen tegen covid-19 en hoopt dat andere collega’s die ook corona hebben gehad haar voorbeeld volgen.

Naast haar reguliere werk op de afdeling Interne Geneeskunde in Roosendaal bood Yvonne zowel tijdens de eerste als tweede coronagolf ondersteuning op de cohortafdeling. “Ondanks alle voorzorgsmaatregelen ben ik toch ergens besmet geraakt. Ik weet niet of dat binnen of buiten het ziekenhuis is gebeurd, maar ineens was de test positief. Ik was volkomen verrast, want ik had enkel een loopneus. Ik mag van geluk spreken dat ik alleen milde klachten had”, vertelt de verpleegkundige. “Dan zit je ineens thuis, op de bank en je hoort alleen maar dat het zo druk is in het ziekenhuis. Dat voelde enorm dubbel. Normaal gesproken zou ik me nooit voor een verkoudheidje ziekmelden. Zeker niet als je weet dat je collega’s weer een stukje harder moeten lopen.”

Plasmadonor bij Sanquin
Yvonne wilde vanuit huis iets betekenen. “Ik ben plasmadonor bij Sanquin. Eens in de 6 à 8 weken doneer ik mijn bloedplasma. Daarom wist ik dat Sanquin op zoek is naar mensen die corona hebben gehad. In hun plasma kunnen antistoffen zitten. Dat is een eiwit die ons lichaam gebruikt om lichaamsvreemde stoffen tegen te gaan, zoals virussen en bacteriën. Door plasma met antistoffen toe te dienen aan coronapatiënten die veel klachten hebben, worden de symptomen milder. Ook wordt het plasma gebruikt voor de bereiding van een geneesmiddel. Inmiddels is het geneesmiddel klaar om ingezet te worden, zo werd onlangs bekend. Het wordt gebruikt om besmetting en ziekte te voorkomen bij mensen met een verzwakt immuunsysteem”, legt Yvonne uit. “Niet iedere ex-coronapatiënt bouwt voldoende antistoffen op, maar elk bloedplasma is sowieso welkom.”

Iedereen is coronamoe
Donderdag 12 november werd bij Yvonne bloedplasma afgenomen. Ze hoopt dat anderen haar voorbeeld volgen. “Er zijn helaas veel collega’s die corona hebben gehad. Ik wil ze hierbij oproepen om ook hun plasma te doneren. Je hoeft daarvoor geen vaste plasmadonor te zijn. In dat geval wordt eerst beoordeeld of je veilig donor kan zijn. Als dat in orde is, wordt de eerste plasma-afname ingepland. We hebben allemaal baat bij dit geneesmiddel. Iedereen is coronamoe en hoe eerder corona de wereld uit is, hoe beter. Iedere donatie is zinvol. Voor mij is het een mooie kans om iets terug te kunnen doen voor mijn collega’s.”

Aanmelden kan via www.sanquin.nl/corona



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief