Afbeelding

Dierenweide Vrouwenhof viert bijna 10-jarig bestaan

Door: René Bruijnincx Algemeen

ROOSENDAAL – Adrie Brouwers kwam in 1988 in Roosendaal wonen. Naast zijn werk als hoofd facilitaire zaken technische dienst bij OMO Scholengroep Tongerlo, was en is hij enthousiast bezig met zijn hobby en passie: Kleinvee. Een tijdverdrijf waaraan ook zijn vader verslingerd was.

Brouwers had in Roosendaal een stukje grond in bruikleen waarop zijn eigen kleinvee graasde en verbleef. De verkoop van dat stukje grond door de eigenaar betekende voor Brouwers zijn vertrek van het stukje grond aan de Nucleonweg. Op hetzelfde moment was de gemeente Roosendaal voornemens de dierenweide aan het Vrouwenhof nieuw leven in te blazen, en was men op zoek naar een vrijwilliger die dat kon en wilde doen.

“Daardoor kwamen de gemeente en ik precies op het goede moment met elkaar in gesprek. Er werd een beheerscontract opgemaakt, waarbij de gemeente de grond beschikbaar stelde en het onderhoud van de bomen voor haar rekening zou nemen. En ik mocht mijn kleinvee daar stallen en laten grazen, zodat het voor beide partijen een win-win situatie was”, vat de enthousiaste Adrie Brouwers de match samen.

“In het begin werden mijn dieren op de weide geplaatst en moesten we bekijken hoe zich dat ging ontwikkelen. Sommige dieren bleken om allerlei verschillende redenen het wel of niet zo goed te doen. Met hulp en advies van een dierenarts werden er op den duur andere schapen en geiten geplaatst. Ik kocht Coburg Fuchschapen en Zuid Afrikaanse Boergeiten. Al snel bleken dat er teveel te zijn. Het oppervlak van de weide was groot genoeg, maar door de hoge bomen groeide er te weinig vers gras voor de kudde”, beschrijft de vrijwilliger zijn zoektocht naar evenwicht tussen natuur en dieren.

“Sommige dieren gingen naar andere fokkers of werden ziek. We lieten die dan op gepaste wijze inslapen. Maar er waren tijden dat er ook gewoon dieren uit de speelweide verdwenen doordat ze werden gestolen. Dat is ook de reden dat er camera’s zijn geplaatst en dat er permanente verlichting is”. Brouwers vermeldt ook dat een belangrijke oorzaak van sterfte komt doordat de dieren overbodig veel voedsel krijgen aangeboden. “Er wordt van alles over het hek gegooid, terwijl we nadrukkelijk vragen om dat niet te doen. We snappen best dat mensen dat uit goede wil doen, maar men weet niet dat de beesten dagelijks al twee keer voedsel krijgen en dat dat voldoende is. Daarnaast eten ze alles op, inclusief de verpakkingen, met de dood als gevolg”.

“Dankzij de samenwerking met mijn zoon Martijn en vrijwilliger Johan de Bruijn worden de dieren de hele week gevoerd en verzorgd. Er zijn ook nog 3 vrijwilligers die op zaterdag hand- en spandiensten komen verrichten”, vat hij de prettige samenwerking samen. “Daardoor kunnen we vertrouwd de toekomst tegemoet zien. Vanwege het 10-jarig bestaan heb ik een Nieuwsbulletin gemaakt voor alle omwonenden waarin alles over de Dierenweide Vrouwenhof vermeld staat. Ook kijken we met vertrouwen naar de toekomst. Er komt in het voorjaar een nieuwe grazer, de Anglo-Nubische geit. En samen met het IVN Roosendaal gaan we een bloemrijk perceel inrichten en een groot Insectenhotel plaatsen, zodat allerlei insecten kunnen overwinteren”. En daarmee wordt op gepaste wijze recht gedaan aan het voortbestaan van Dierenweide Vrouwenhof. [n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief