Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Nieuwe ontwikkeling rondom Kasteel van Wouw: een slotgracht

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Wethouder Toine Theunis en Hans Peter Verroen van Waterschap Brabantse Delta hebben een volgende stap genomen in de ontwikkeling van het Kasteel van Wouw. De twee partijen hebben een overeenkomst gesloten over de aanleg van een slotgracht rondom het kasteel en de financiën die daarbij horen. “Dit is echt uniek”, stelt wethouder Theunis.

De stichting Kasteel van Wouw is al jaren bezig met het archeologische onderzoek naar het Kasteel van Wouw. “Ere wie ere toekomt”, stelt wethouder Theunis. “Zij zetten zich al jaren in om dit unieke stukje historie vanuit Wouw weer op de kaart te zetten.” Met de aanleg van de slotgracht rondom het kasteel, worden echter twee vliegen in één klap geslagen. “Dit maakt het kasteel meteen visueler, maar aan de andere kant is dit ook enorm goed voor de biodiversiteit”, stelt Hans Peter Verroen. “Dit is een heel mooi project, waarbij een nieuw stukje ecologische verbindingszone ontstaat en we kunnen meteen een waterberging realiseren.”

En dat is goed nieuws, vindt ook de wethouder. “Ik weet nog dat ooit tegen ons is gezegd dat we onze waterberging beter moesten organiseren, omdat ze in Kruisland natte voeten kregen. Maar, hoe ga je dat doen? Gelukkig is toen de briljante link gelegd tussen het opvangen van het water en het creëren van een slotgracht rond het kasteel.”

Waterberging

De slotgracht is straks zo’n 20 meter breed, heeft een oppervlakte van 20.000 vierkante meter en is 0,5 meter diep. “Bij hevige regenval kan er dus 10.000 kuub aan water opgevangen worden.” Dankzij een automatische stuw kan de waterstand gereguleerd worden. Regent het hard? Dan gaat de stuw open, zodat het water opgevangen kan worden. Is het droog? Dan gaat de stuw juist dicht zodat het water naar de omliggende weilanden gaat. De originele gracht was overigens een meter dieper, maar daar is bewust niet voor gekozen. “Dan blijft er constant water in staan en dat gaat in de zomerperiode verdampen. Daarmee los je het probleem van de droogte niet op”, legt Arjan Wierckx uit namens de gemeente. “Met één waterberging ga je het probleem van droogte sowieso niet oplossen, maar het is wel een puzzelstukje in het geheel”, stelt Verroen.

Toekomstplannen

Dat puzzelstukje kost in totaal zo’n 1,3 miljoen euro, waarvan de gemeente zelf maar 130.000 euro hoeft te betalen. Het waterschap legt nog eens 175.000 euro in en de rest komt uit subsidies. Nu het waterschap en de gemeente daar een akkoord over hebben bereikt, kunnen volgende stappen ondernomen worden. Uiteindelijk moet er voor de zomer begonnen worden met de aanleg van de slotgracht en na de zomer moet alles klaar zijn. “Zodat we mooi klaar zijn voor de periode waarin de meeste piekbuien plaatsvinden.” Of er daarna nog verder geïnvesteerd gaat worden in de aanleg van het kasteel, dat durft de wethouder nog niet te zeggen. “De stichting heeft het gehad over het volledig opbouwen van het kasteel, dat gaat misschien wat ver. Maar, we kunnen de komende jaren wel bekijken wat we nog meer kunnen doen. Er komen in ieder geval informatieborden over de historie van het kasteel en we gaan zorgen voor parkeerplaatsen en aansluiting op de wandelroutes.”




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief