Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Eerste bewoners van Tiny Oevers slapen er voor Kerstmis

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL -  De eerste bewoners van Tiny Oevers zijn neergestreken op het terrein in Stadsoevers. Saskia Breugelmans en Niels Rombouts waren de eersten die hun kleine woning op het terrein hebben geplaatst, maar inmiddels zijn er nog drie huisjes bijgekomen. Toch wordt er nog niet geslapen in de tiny houses. “We hopen er voor Kerstmis te wonen, maar we moeten eerst nog alles aansluiten en inrichten”, vertelt Niels Rombouts.

Het woonoppervlakte van het eerste huisje van Tiny Oevers is slechts 21 vierkante meter. Dat is niet veel, maar wie de woning binnenloopt zal verbaasd zijn over hoeveel ruimte je nog over hebt. Niels en Saskia hebben het huisje van top tot teen helemaal zelf gemaakt. “Helemaal uit het hoofd”, zegt Saskia trots. Ze maakten zelf het ontwerp, zijn zelf gaan bouwen in een loods in Bergen op Zoom en ook nu ze eindelijk op hun plek staan, zorgen ze zelf dat alles wordt aangesloten. “Ik ben zelf timmerman”, legt Niels uit. “In september zijn we gaan bouwen. Ik heb toen vier weken vakantie opgenomen om volle bak gas te kunnen geven en daarna hebben we alles in de avonduren en weekenden gedaan.”

Binnen is het huisje van alle gemakken voorzien. Er is een badkamer waar je normaal in kan staan met een toilet én een douche, een ruime keuken, een zitgedeelte en een slaapgedeelte. “In eerste instantie kunnen we ook gewoon aangesloten worden op alle nutsvoorzieningen, zoals stroom, water en het riool”, legt Niels uit. “Maar, we willen uiteindelijk wel ‘off the grid’, waarbij je dus zelf stroom opwekt, water gaat opvangen en je het rioolwater gaat zuiveren. Een recirculair systeem dus.”

Dat sluit mooi aan op de reden voor Niels en Saskia om in een tiny house te gaan wonen. “Het gaat niet alleen om het kleiner wonen, maar vooral ook om de impact op de natuur. Het is beter voor de toekomst”, legt Niels uit. “Daarnaast gaat het ook om de manier van leven”, vult Saskia aan. “Je leeft hier meer in een community. Je kent je buren veel beter en het is allemaal wat socialer dan normaal.” 

Een laatste aspect dat meetelt, is het financiële plaatje. Het bouwen van de kleine woning heeft Niels en Saskia ongeveer 35.000 euro gekost. “Mijn huis in Bergen op Zoom staat nu te koop en met een beetje geluk, is de overwaarde precies dat bedrag”, vertelt Niels. Voor de grond die ze nu huren van de gemeente Roosendaal betalen ze ‘slechts’ 300 euro. “We kunnen hiermee de vaste lasten dus enorm terugdringen. Daarmee krijg je een stukje extra vrijheid. We kunnen bijvoorbeeld minder gaan werken of meer op vakantie gaan.”

Uiteindelijk komen er op Tiny Oevers tien of elf huisjes te staan. “Uiteindelijk verwachten we dat rond maart iedereen hier woont”, stelt wethouder Toine Theunis. Maar, zolang gaan Niels en Saskia niet wachten. “Wij gaan hier voor de Kerst al slapen, maar het duurt nog wel even voordat alle puntjes op de I staan hoor.” Vanaf maart wordt waarschijnlijk ook de buitenruimte verder aangepakt. Er wordt een glooiend landschap aangelegd mét een collectieve ruimte om bijvoorbeeld rond het kampvuur te kunnen zitten. “En misschien dat er nog iets van een gezamenlijke ruimte wordt opgezet, maar dat is aan de bewoners zelf. Die vrijheid hebben ze.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief