Toine Jongenelen (77): 'Ik zeg eigenlijk nooit nee"
Foto:

Toine Jongenelen (77): 'Ik zeg eigenlijk nooit nee"

ROOSENDAAL - Toine Jongenelen is met zijn 77 jaar de oudste vrijwilliger die actief is bij Stichting Social Klus. Toch doet hij niet onder voor de jonge garde. Sterker nog, dankzij zijn technische kennis is hij erg gewild voor tal van klussen. “En ik zeg eigenlijk nooit nee”, lacht Jongenelen.


Sinds eind 2019 is Toine Jongenelen actief als vrijwilliger. Dat begon bij de Toltuin in de wijk Tolberg. “Ik kwam op een dag een oud-collega tegen die bezig was bij de Toltuin. Ze waren speeltoestellen aan het maken”, weet Jongenelen nog. “Ik maakte een praatje en vroeg of ze nog iemand konden gebruiken.” En zo geschiedde. Toine reed naar huis, trok zijn kluskleren aan en ging diezelfde dag nog aan de slag. Het werk bestaat er doorgaans uit schoffelen, zaaien en spitten. “Ik kwam daar weer met iemand anders in contact en die zag dat ik best handig ben. Hij vroeg me of ik bij Social Klus wilde helpen.” En ook daar zei Toine ‘Ja’ op.

In februari van dit jaar kreeg Toine zijn eerste telefoontje. “Of ik op kantoor kon langskomen. Daar lag een hele lading met vloerbedekking en Gijs Bullens vroeg of ik dat kon leggen. Dus dat ben ik maar gaan doen.” Maar, daar bleef het niet bij. Toine gaat graag mee op pad met de mannen voor klussen bij de mensen thuis. “Dat kan nu natuurlijk niet vanwege het coronavirus, maar er waren momenten waarop we wel bij de mensen thuis mochten komen.” In die tijden ging Toine zo’n drie tot vier keer in de week op pad. “Ik zeg eigenlijk over ‘Ja’ tegen”, lacht hij.

Zo werd hij regelmatig gevraagd om te schilderen, te schuren, maar ook om mee te helpen met verhuizingen én het opknappen van tuinen en daar geniet Toine met volle teugen van. Hij vindt dan ook alle klussen even leuk. “Maar, soms zitten er ook hele rare of smerige klussen tussen. Toine’s eerste klus staat hem nog goed bij. “Dat was in Willemstad. De container stond al klaar en we gingen een tuin aanpakken. Het gras stond zo hoog, er lag hondenpoep, dode ratten en muizen, wat een viezigheid was dat.” Maar, Toine haalt er z’n schouders niet voor op. “We hadden ook een keer een klus hier in Roosendaal bij een ouder stel. Die tuin was helemaal verwilderd. We hebben alles opgeknapt, we kwamen zelfs tuinstoelen tegen die overwoekerd waren door de bramenstruiken en toen we klaar waren, was de dankbaarheid zo groot. Ze konden eindelijk weer in de tuin zitten. Dat is toch waar je het voor doet.”

Toine is dan ook een echte klusjesman. “Ik heb vroeger op de ambachtsschool gezeten en ik ben eigenlijk opgeleid als timmerman. Ik heb twee jaar in de bouw gezeten, ik heb nog even in militaire dienst gezeten tot ik uiteindelijk bij het spoor ben uitgekomen. Dat heb ik jaren met veel plezier gedaan en na 40 dienstjaren ben ik met pensioen gegaan, zodat ik samen met mijn vrouw leuke dingen kon gaan doen.” Maar, Toine’s vrouw werd dement. “Ik heb jaren voor mijn vrouw gezorgd die zwaar dement was en inmiddels ben ik 2,5 jaar weduwnaar. Dan is het toch fijn om weer een momentje te hebben waarop je gewoon lekker een praatje kan maken met de mensen. Je bent weer even van huis. Als ik op het kantoor kom, dan wordt ik ook altijd een beetje verwend door de dames daar. Het is een soort huiskamergevoel en dat is heel erg fijn.”

Toine mist de klussen dan ook enorm. “We mogen niet bij de mensen binnenkomen. Dat snap ik, maar ik mis het wel. De gezelligheid met de mannen, maar ik kan ook nergens een bakje koffie gaan drinken. Ik hoop dan ook dat we weer snel aan de slag mogen.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief