Aan de keukentafel met Bas Fraanje: ‘Ik wil op een comfortabele manier carrière maken’
Foto:

Aan de keukentafel met Bas Fraanje: ‘Ik wil op een comfortabele manier carrière maken’

ROOSENDAAL - Hij vervulde allerlei functies in de logistiek en bleef ook hangen in deze branche. Sinds 2017 is Bas Fraanje regiodirecteur van DSV Zuid-West Nederland. DSV biedt in deze regio opslagruimte aan voor veel verschillende producten - van Fender-gitaren tot kinderwagens van Bugaboo. Het nieuwste distributiecentrum werd in 2020 geopend in Tholen. Dit gebouw is ook meteen de grootste van Nederland met een oppervlakte van 95.000 m2. Bas: “Ik vind het altijd enorm gaaf om het gebouw te zien. Als ik aan kom rijden, geeft het echt een kick!”
Waarom de logistieke sector?
“Het is een vakgebied dat nooit stilstaat en waar het altijd uitdagend is. Dat trekt me aan. Mijn ultieme jongensdroom was vrachtwagenchauffeur worden. Mijn vader was dat ook en ik zat vroeger al regelmatig met mijn zus in de cabine. Ik ben een paar jaar chauffeur geweest en op een bepaald moment kreeg ik de kans om magazijnchef te worden. Eigenlijk ben ik toevallig in de logistiek ‘gerold’ en er vanaf toen in gebleven.”

Op de plaats waar DSV nu staat in Roosendaal, was vroeger alleen maar landschap. Krijg je daar veel reacties op?
“Er zijn wel wat reacties met betrekking tot de ‘verdozing’ van Nederland, maar in principe krijgen we niet heel veel negatieve reacties. Tenminste, ik hoor ze niet direct. Naast Roosendaal ben ik ook verantwoordelijk voor de magazijnen in Bergen op Zoom, Moerdijk, Tholen, Tilburg en Waalwijk.”

Wat is de impact van de coronacrisis?
“We hebben een soort slingereffect gezien. De eerste golf merkten we dat heel veel klanten hun bestellingen stop gingen zetten. Omdat we veel B2B doen, heeft deze regio best een klap gehad. Mijn collega die de leiding heeft over een andere regio, waar meer B2C gedaan wordt, wist niet waar hij de mensen vandaan moest halen. Dit vanwege het enorm groeiende aantal online bestellingen. Dus eerst stroomden de magazijnen vol met voorraad en daarna weer leeg. Ik verwacht niet dat het tijdens de lockdown ineens rustig gaat worden. Het wordt nu weer wel extra complex door de Brexit. Zo’n 20% van het volume uit deze regio gaat naar Engeland toe. Daarnaast leveren we naar meer Europese landen en overal gelden weer andere regels. Het is heel moeilijk te voorspellen zo.”

Wat houdt jouw functie precies in?
“Samen met mijn managementteam stuur ik de hele regio Zuid-West Nederland aan. Ik geef leiding aan 16 mensen. Ik heb een breed verantwoordelijkheidsgebied; van beheer van gebouwen tot het zoeken en implementeren van klanten en alles daartussen. Gelukkig heb ik een heel goed team dat zelfstandig kan werken, dus ik kan zaken ook met een gerust hart naast me neerleggen als ik vrij ben. En zelf kan ik ook heel makkelijk die knop omzetten.”

Wat voor soort manager ben jij?
“Heel direct. Daarnaast maak ik alles redelijk simpel. Ik ben heel mensgericht en vind het belangrijk dat er een goede sfeer in het team hangt. Ook staat eerlijkheid bij mij hoog in het vaandel. Onderling binnen het team is er enorm veel vertrouwen. We kunnen elkaar ook gewoon aanspreken op het moment dat er iets niet goed gaat. Verder houd ik van kort en bondig. Onlangs solliciteerde er iemand en daar hadden ze al tegen gezegd: ‘Als je bij Bas op gesprek gaat, moet je niet te veel tekst gebruiken’. Daarnaast is de Zeeuwse nuchterheid wel kenmerkend voor mij. Ik ben opgevoed met het idee: ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.”

Hoe zie je de toekomst als het gaat om jouw loopbaan?
“Ik ben eigenlijk nooit zo met mijn carrière bezig geweest. Terugblikkend ben ik wel gegroeid in allerlei logistieke functies. Mijn pad zou erop kunnen wijzen dat ik voor de top ga. Toch ben ik daar eigenlijk heel relaxed in: ik wil best carrière maken, maar dan op een comfortabele manier. Eén van mijn eigenschappen is wel dat ik mijn plafond op zoek. Als kind zocht ik de grenzen al op en dat doe ik nog steeds.”

Heb je dat plafond al bereikt?
“Nee. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar aan andere kant geloof ik ook weer niet in een plafond. Het gaat uiteindelijk om keuzes maken. Ik vind het interessant om continue te ontwikkelen en te blijven leren. Dat is voor mezelf heel belangrijk.”

Wat is volgens jou de beste manier om naar problemen te kijken?
“Gewoon met gezond boerenverstand. Op zoek gaan naar de meest simpele oplossing. Eigenlijk kun je het beste ‘luie’ managers in dienst hebben. Als er dan iets verkeerd gaat, dat ze denken: ‘hoe kan ik dit op de makkelijkste manier oplossen’? Hiermee wil ik absoluut niet zeggen dat mijn team lui is. Integendeel, ze werken allemaal keihard!”

Je bent ook eigenaar van Let’s Get There. Wat houdt dat in?
“Ik ben professioneel coach. Ook op het werk coach ik graag mensen en ik vind het heel mooi om management trainees te begeleiden. Ik geniet ervan als ik mensen zie groeien in hun rol. Ik daag mensen ook graag uit om op zoek te gaan naar andere manieren en oplossingen. Hoe kan iets sneller, anders en beter?”

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?
“Met de premier. De manier waarop hij deze crisis het hoofd biedt, vind ik heel knap! Hij kan heel rustig blijven, terwijl er zo veel druk op hem ligt. Daarnaast geeft hij ook altijd van die mooie correcte antwoorden in persconferenties.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief