Roosendaler maakt docuserie over internetoplichting
Foto: NPO3

Roosendaler maakt docuserie over internetoplichting

ROOSENDAAL - Hoe zit de wereld van internetoplichting in elkaar en wie zitten erachter? Geboren en getogen Roosendaler Anthony van der Meer ging op onderzoek uit om die vraag te kunnen beantwoorden. Het resultaat? Een vierdelige documentaireserie, genaamd ‘Bait’, die vanaf donderdag 14 januari te zien is bij PowNed op NPO 3.


Bait is niet de eerste documentaire die Anthony van der Meer heeft gemaakt. Eerder maakte hij voor NPO 3 al de film ‘Rats and Slaves’ (2019), waarin hij de levendige digitale handel in gehackte computers onderzoekt en de eenvoudig te gebruiken hacktools om deze computers mee over te nemen. En in 2016 maakte Anthony de korte documentaire ‘Find my Phone’, waarbij hij bewust zijn telefoon laat stelen om vervolgens de dader in de gaten te houden. Want wat voor persoon steelt een telefoon? En waar komen die telefoons terecht?

“Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor de duistere kant van het internet en cybercrime. De criminelen gaan vaak geraffineerder te werk dan je zou verwachten”, vertelt de onderzoeksjournalist. In zijn nieuwe programma neemt hij, samen met een klein team van vrienden en zijn vriendin, een duik in het netwerk van internationale oplichters. “In dit programma zoeken we van A tot Z uit hoe verschillende oplichtingspraktijken in elkaar steken en lokken we de oplichters zelf in de val. Als je eenmaal weet hoe ze werken, kun je jezelf hier ook beter tegen weren.”

Door hun eigen methodes tegen ze te gebruiken, probeert hij ze in de val te lokken en geeft hij een unieke inkijk in hun handelswijze, van phishing tot datingfraude. Denk bijvoorbeeld aan die keurig Engelssprekende helpdeskmedewerker die toegang wil tot je computer om een virus te verwijderen. Een online vlam die je elke dag de liefde verklaart en plotseling je hulp nodig heeft bij een banktransactie. “In werkelijkheid gaat het om sluwe criminelen die maar op één ding uit zijn: je geld. Met welke hacks en babbeltrucs lokken ze hun slachtoffers in de val? En welke mensen schuilen er achter deze oplichtingspraktijken?”

Anthony zet een val op en doet zich samen met een klein team voor als nietsvermoedende burgers. Wanneer de oplichters denken te slagen in hun plan, worden de rollen omgedraaid. Niet de oplichters krijgen controle over elektronische apparaten, maar andersom. Met slim speurwerk wordt hun locatie getrackt, hun identiteit achterhaald en kunnen we zelfs meekijken en -luisteren in hun huis. Zo wordt de volledige werkwijze in kaart gebracht en komen ze er achter hoe de buit wordt witgewassen. Tijd voor een confrontatie!

‘Bait’ wordt geproduceerd door NewBe en is te zien op NPO 3 op donderdag 14 en 21 januari om 21:00 uur en op donderdag 18 en 25 maart om 21:55 uur. Elke aflevering duurt 40 minuten.

 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief