Afbeelding
Foto: Artist Impression
video

De St Jan wordt dé nieuwste hotspot van Roosendaal

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Een delivery restaurant, een stadsbrouwerij, een ruimte voor exposities en concerten én zo’n twintig werkplekken voor en culturele en sociaal-maatschappelijke organisaties. De Sint Jan op de Markt in Roosendaal gaat, als alles meezit, een flinke make-over krijgen, maar mét behoud van de cultuurhistorische elementen van het pand. Het eindresultaat? De St Jan als nieuwste (culturele) hotspot van Roosendaal.

De Sint Janskerk op de Markt in Roosendaal werd in 2003 onttrokken uit de erediensten en daarmee kwam een eind aan het kerkelijk gebruik van het pand. De kerk werd verkocht aan Monumentenfonds Brabant en de laatste jaren werd het pand vooral verhuurd voor feesten en partijen. “De kerk was vaker dicht dan open en wanneer de deuren wel open waren, was het voor feesten die eigenlijk niet thuishoren in een kerk”, stelt wethouder Toine Theunis.

De gemeente Roosendaal ging daarom, samen met het Cultuurcluster, in 2019 aan de slag om een nieuwe invulling te bedenken voor het pand. “Er waren drie uitgangspunten: Er moest een verbinding zijn tussen de activiteiten en de oorsprong van de kerk, het moet geëxploiteerd worden door een professionele organisatie én het mag de gemeente geen geld kosten”, stelt wethouder Theunis.

Tekst gaat door onder de foto


Werkunits

Het plan dat nu gepresenteerd wordt, voldoet aan die drie uitgangspunten. Het plan is om de Sint Jan om te vormen tot een multifunctionele plek voor culturele en sociaal-maatschappelijke activiteiten. Alles onder één dak in het centrum van Roosendaal, vóór en dóór Roosendalers. “De zijbeuken van de kerk worden ingericht als werkunits voor commerciële en culturele organisaties. Door twee verdiepingen toe te voegen aan de zijbeuken, ontstaat er meer oppervlakte waardoor ook meer units verhuurd kunnen worden”, stelt Laura Hondebrink, kartrekker namens het Cultuurcluster. In totaal komen er zo’n twintig van dit soort units en er zijn al partijen die hebben laten weten interesse te hebben in zo’n unit, zoals bijvoorbeeld beeldend kunstenaar Benjamin Scheltema.

Maar, er wordt ook een samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties zoals S&L Zorg. “Hoe mooi is het als bewoners van S&L Zorg straks bijvoorbeeld op kunnen treden als portier, gastvrouw of dat zij kunnen zorgen voor een bakje koffie”, stelt Jan-Hein Sloesen, directeur-bestuurder bij het Cultuurcluster. Het middenschip blijft open en kan in de toekomst bijvoorbeeld gebruikt worden voor een boekenbeurs, de lintjesregen of een concert. Daarnaast komt er een plek voor horeca én er komt een stadsbrouwerij.

Horeca

“We gaan geen nieuwe horecazaak beginnen”, verduidelijkt Jan-Hein Sloesen meteen. “Er zit wel een keuken in de St Jan, maar die gaat eruit. Wij willen daarentegen het eerste delivery restaurant van Nederland beginnen. Alle omliggende restaurants met een menukaart en bezorging, kunnen straks leveren in ons restaurant. Je kan gewoon van de menukaart iets bestellen en zij komen het brengen.” Voor de stadsbrouwerij wordt nog een pachter gezocht, een Roosendaalse ondernemer die zijn eigen Roosendaalse bier wil gaan brouwen in de kerk. “Bij de make-over zorgen wij in ieder geval dat de ruimte helemaal wordt ingericht.” De vraag is dus niet óf er een bierbrouwer komt, maar wíe er als bierbrouwer komt.

Tekst gaat door onder foto


Investeringen

Al met al vraagt dit om een flinke investering. “We hebben even getwijfeld of wij als gemeente de kerk weer moeten aankopen, maar dat is heel complex”, stelt Toine Theunis. “Daarom gaan we een stichting oprichting. Zij gaan het pand voor langere tijd huren van Monumentenfonds Brabant en zij gaan investeren. Zo hoeft er geen gemeentelijk geld ingestopt worden, wij zullen alleen wel garant moeten staan voor eventuele leningen.” De stichting gaat dan ook onafhankelijk werken van de gemeente en valt straks, net als CultuurCompaan, Erfgoedhuys Tongerlo en De Kring onder het Cultuurcluster. Op basis van de onderzoeken blijkt dat er een investering nodig is van ongeveer drie miljoen euro. Door de verhuur van de verschillende units en de verhuur als evenementenlocatie verwacht het Cultuurcluster dat er zo’n 4 ton per jaar binnen gaat komen.

Tijdsplanning

“Nu is het eerst aan de gemeenteraad om groen licht te geven”, stelt Jan-Hein Sloesen. “Wanneer zij akkoord gaan, dan kunnen we beginnen met de renovatie en het herbestemmen. We denken ongeveer aan een doorlooptijd van 1,5 jaar, maar dat is inclusief het zoeken naar de juiste aannemers.” Overigens wordt dit alles gerealiseerd middels een semi-permanente verbouwing. “Hiermee wordt bedoeld dat alle aanpassingen aan het gebouw tijdelijk zijn. Mocht er over honderd jaar besloten worden de kerk weer in haar originele staat terug te brengen kunnen alle aanpassingen aan het gebouw worden verwijderd, zonder dat het rijksmonument beschadiging oploopt”, legt Hondebrink uit.

De tijd is rijp

In een introductiefilm waarin de plannen worden uitgelegd, wordt zelfs gesproken over het gebruik van de St Jan door studenten en jongeren. “We gaan de Sint Jan echt teruggeven aan de Roosendaalse samenleving”, stelt Theunis. “De kerk moet straks bij wijze van spreken van ‘s ochtends 09.00 uur de deuren openen tot ‘s avonds 23.00 uur. De timing is bovendien perfect. Binnen enkele jaren krijgt de binnenstad en haar omgeving twee tot drieduizend nieuwe bewoners (V&D pand, Mariadal, Stadsoevers) en de Associate Degrees Academie groeit gestaag naar 1500 studenten. Er zal toenemend behoefte zijn in de binnenstad aan ontmoetingsruimte, studeerruimtes, podia voor allerlei activiteiten, enz. De tijd is nu rijp”, besluit Theunis.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief