Afbeelding
Foto: Andrew Khoroshavin via Pixabay

Quiet Community van start in Roosendaal: ‘Mensen in armoede moeten gezien worden’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Een knipbeurt, een reparatie van je fiets of een etentje voor twee. In normale tijden is dat heel gewoon voor de meeste Roosendalers, maar voor sommigen is dat helemaal niet zo gewoon. Zij leven in (stille) armoede en moeten ieder dubbeltje twee keer omdraaien. Voor hen is er een nieuw platform opgericht in Roosendaal: De Quiet Community. “We hebben nu 25 members, maar aan het eind van dit jaar willen we aan de 75 zitten”, vertelt projectleidster Karin Bruijnincx.

De Quiet Community is vijf jaar geleden opgericht in Tilburg. “De Quiet Community is eigenlijk de tegenhanger van de Quote 500. In plaats van dat we kijken naar de rijkste mensen, kijken we naar mensen die juist in armoede leven”, vertelt Karin. Bij de Quiet Community worden sponsors, veelal lokale ondernemers, gevraagd om een een kleine inspanning of een bijdrage in geld of goederen te leveren. Op die manier kan iemand in armoede bijvoorbeeld tóch een keer uit eten en zo krijgen ook het gevoel dat ze gezien worden. “In Tilburg is het een groot succes. In totaal hebben zo’n 2300 mensen zich aangemeld, maar ook tussen de 500 en 1000 bedrijven. Zij hebben per jaar zo’n 6000 matches.”

Mooi aanbod

Het idee voor de Quiet Community is er al langer in Roosendaal. In mei 2020 werd er al over gesproken, maar het project kende een lange aanloopperiode. “We willen eerst een mooi aanbod creëren voor de gebruikers”, vertelde wethouder Klaar Koenraad destijds. De afgelopen periode is daar hard aan gewerkt, al is dat door de coronacrisis wel wat lastiger dan anders. “We zijn begonnen met het werven van mensen in armoede bij de Voedselbank. Zij hebben in principe al een financiële screening gedaan. Zo weten we dat de gratis diensten bij de juiste mensen terechtkomen”. vertelt Karin. De komende weken gaat ze daarmee verder om nog meer members te krijgen binnen de Quiet Community. Maar, ze benadert natuurlijk ook ondernemers. “Wij willen de mensen vooral genietmomentjes aanbieden, maar alles waarvan je kan genieten is nu dicht door de lockdown. Toch gaan we proberen om onze leden eens in de 6 tot 8 weken iets leuks aan te bieden.”

Zelfvertrouwen

De eerste bedrijven hebben al toegezegd mee te werken aan de Quiet Community. “ASK Romein had kerstpakketten over. Die mogen wij uitdelen aan onze nieuwe leden. Ook hebben we contact met een school die nog wat cadeautjes van 5 december over had. Ook die mogen we gaan uitdelen aan onze members. Zo zie je dat het de ondernemers (bijna) niets kost, maar het levert ons wel iets op.” Het doel van de Quiet Community is niet alleen het weggeven van dit soort cadeautjes en diensten. “We proberen hiermee de mensen weer wat zelfvertrouwen te geven. Ze worden zo weer onderdeel van de maatschappij en daarmee wordt het makkelijker om een volgende stap te zetten. Laatst sprak ik een echtpaar. Ze waren nog niet zo lang aangesloten bij de Voedselbank. Ze vertelden mij dat ze graag gaan wandelen, maar dat ze geen geld meer hebben om de wandeling af te sluiten met een kopje koffie. We hebben toen contact gezocht met het T-huis en ze hebben nu een stempelkaart gekregen waardoor ze hun wandelingen toch af kunnen sluiten met een kopje koffie. Ze zijn dolgelukkig. Daar doen we het voor.”

Karin kan, toch zeker in deze tijd, alle hulp gebruiken van ondernemers. Wie iets wil/kan bijdragen, kan contact opnemen via karin@quiet.nl

De gemeente Roosendaal doet nog veel meer om mensen in armoede te helpen. Zo wordt het project Jeugdontbijt dit jaar voortgezet door Stichting Social Klus, nadat de Stichting Nationaal Jeugdontbijt vorig jaar verstek liet gaan. Daarnaast heeft de gemeente het manifest ‘Geen Roosendaler meer in armoede’ geïntroduceerd. “De bestrijding van armoede kunnen wij als gemeente niet alleen. We moeten daar met z’n allen onze schouders onder zetten. Als samenleving moeten we het niet pikken dat er nog mensen zijn die in armoede leven.” De wethouder roept dan ook iedereen op om het manifest te ondertekenen én om ernaar te handelen. “Maak een statement, doe een financiële bijdrage als je dat kan missen of omarm onze projecten. We moeten het samen doen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief