Afbeelding

Onduidelijkheid over coronasteun voor stichtingen: ‘Is hier sprake van willekeur?’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL/NISPEN - “Klopt het dat de aanvraag voor coronasteun van Stichting Carnaval Nispen is afgewezen? En zijn er nog meer culturele verenigingen die coronasteun hebben aangevraagd en ook een afwijzing hebben ontvangen?” Dat willen Wilbert Brouwers en Eric de Regt (VLP) weten van het college van burgemeester en wethouders.

De gemeente Roosendaal heeft vanuit het Rijk middelen gekregen om ‘Lokale Culturele Voorzieningen’ in stand te houden. “Wij vernemen dat lokale culturele verenigingen, welke onder de regeling “Volkscultuur” vallen, niet in aanmerking komen voor de corona-compensatieregeling”, stellen Brouwers en De Regt. “Tevens wordt vanuit de gemeente aangegeven dat, anders dan bij een aantal andere verenigingen, deze al structureel worden ondersteund door de gemeente Roosendaal en dat deze ondersteuning en corona-compensatie niet verenigbaar is.”

Concreet heeft de VLP het over een aanvraag van Stichting Carnaval Nispen. Zij hebben een aanvraag ingediend voor compensatie, omdat zij wel kosten hebben gemaakt voor de komende carnaval. Maar door het niet doorgaan van de festiviteiten lopen zij ook flink wat inkomsten mis. En dat is wrang, stellen de VLP-heren. Diverse andere culturele stichtingen én sportverenigingen hebben al wel coronasteun ontvangen, terwijl ook zij subsidies ontvangen. 

“Het geeft de fractie van de VLP een unheimisch gevoel dat ontvangen rijkssubsidies voor lokale culturele zaken worden ingezet ter dekking van de begroting, terwijl kleine lokale culturele verenigingen bedreigd worden in hun voortbestaan.” De VLP wil dan ook weten waarom de ene vereniging / stichting wel coronasteun krijgt terwijl zij structurele ondersteuning van de gemeente ontvangt en de andere niet? “Lijkt dit, zeker voor een buitenstaander, niet op willekeur?”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief