<p>Gisteravond was het al raak in Breda</p>

Gisteravond was het al raak in Breda

(Foto: Perry Roovers )

Relschoppers willen ‘totale chaos’ veroorzaken in Roosendaal; Noodverordening in centrum

ROOSENDAAL - Burgemeester Han van Midden heeft een noodverordening ingesteld voor het centrum van Roosendaal. Aanleiding daarvoor is de oproep op social mediakanalen om ‘totale chaos’ te veroorzaken en winkels in de Roselaar en Passage te plunderen als protest tegen de avondklok. De noodverordening geldt van 17.00 tot 04.30 uur.


Via social mediakanalen zoals Telegram werd opgeroepen om vanavond te gaan rellen in Roosendaal. In eerste instantie werd men opgeroepen om rond 18.00 uur te verzamelen op de Nieuwe Markt in Roosendaal om vervolgens ‘totale chaos’ te veroorzaken en winkels in de Roselaar en Passage te plunderen. Inmiddels gaan er andere berichten de ronde, waarin wordt gesteld dat niet het centrum, maar juist Langdonk vanavond getroffen gaat worden. “Ik ben hierover verbaasd, teleurgesteld en bezorgd”, stelt de burgemeester. 

“Vanzelfsprekend sta ik in nauw contact met de politie en het openbaar ministerie over het bewaken van de openbare orde en veiligheid van iedereen. We zijn voorbereid.” Zo wordt de weekmarkt vandaag versneld opgeruimd en sluiten een aantal winkelcentra eerder hun deuren. Ook heeft de burgemeester voor de zekerheid thuiszorgmedewerkers opgeroepen om voor 17.00 uur het centrum te verlaten.

De noodverordening houdt onder andere in dat niemand zich mag ophouden in het gebied zonder redelijk doel. Ook mogen mensen het gezicht niet bedekken, er is een verbod op samenscholen én er is een verbod op vuurwerk en wapens. “Overtreders van de noodverordening of een ander misdrijf kunnen rekenen op strafvervolging, gaan de schade vergoeden en roepen sowieso een strafblad over zichzelf af”, aldus de burgemeester. 

Ook de politie laat weten op de hoogte te zijn van de berichten en is qua inzet voorbereid op eventuele ongeregeldheden. “Wij monitoren sociale media kanalen en krijgen ook meldingen van mensen over dergelijke oproepen. Wij doen nader onderzoek op deze berichten. En in sommige gevallen houden we stopgesprekken met initiatiefnemers van dergelijke opruiende oproepen”, laat de politie weten.

Burgemeester Han van Midden doet een dringende oproep. “Laat onze mooie stad niet het decor van rellen en schade worden. Ik begrijp de frustraties van mensen die balen van de coronamaatregelen heel goed. Het dagelijks leven in tijden van corona is voor iedereen zwaar. We snakken met z’n allen weer naar onze vrijheid en minder zorgen om corona. Maar jezelf boos maken en vervolgens gaan rellen, vernielen of eigen rechter spelen helpt niemand iets. Daar schiet je niets mee op en het maakt de situatie alleen maar erger en langdurig.”

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/roosendaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief