Foto: Annika Wallis

Roosendaalse Raoul mag script schrijven voor Netflix NL

ROOSENDAAL - Vijftien scenarioschrijvers zijn uit 550 aanmeldingen uitgekozen om een filmscenario uit te werken met Netflix. Eén van hen is de Roosendaalse Raoul Groothuizen. "Sinds de middelbare school ben ik al verliefd op films en de droom is dan toch om ooit je eigen film te maken. Dit is een hele mooie stap naar die droom", vertelt Groothuizen enthousiast.


De 28-jarige Raoul Groothuizen is in 2018 afgestudeerd aan de filmacademie in Brussel. "In 2019 heb ik wat kleine projecten gehad, maar in 2020 ben ik serieus aan de slag gegaan als scenarioschrijver." Zo schrijft Raoul onder andere mee aan twee televisieseries. "Maar eind 2020 kreeg ik allemaal berichten van mensen doorgestuurd over dat Netflix op zoek was naar scenarioschrijvers."

"Met een nieuwe generatie kijkers, die diverser is dan ooit, zal het aanbod aan films en series een afspiegeling moeten zijn van de wereld waarin zij leven", stelde Netflix. Met een speciale wedstrijd gingen zij, samen met Scriptbank, op zoek naar deze -nog onontdekte- verhalen en scenarioschrijvers en daar had Raoul wel oren naar. "Maar de inschrijfperiode was relatief kort. In november ben ik aan de slag gegaan en in december moest het ingeleverd zijn", vertelt Raoul. Zijn aanmelding bestond uit een dossier met daarin onder andere een filmvoorstel én hij moest een scene uitschrijven van één van Netflix' series.

"Ze willen dan natuurlijk vooral zien of je een beetje leuk kan schrijven. Ik heb gekozen voor de serie Undercover. We kregen vijf titels waar we uit mochten kiezen en dit was de enige Nederlandstalige", legt Raoul uit. "Daarnaast vond ik Undercover gewoon leuk om te doen. Het speelt zich in Brabant af en ik kom zelf uit Brabant, dus dat matchte wel."

Daarnaast moest Raoul dus ook een filmvoorstel indienen. Raoul bedacht een film over de genoodzaakte terugkeer van een mislukte muzikant naar zijn ouderlijk huis in een Molukse wijk. Daar gaat de muzikant op zoek naar de betekenis van zijn identiteit en plek binnen die wijk en de Nederlandse maatschappij erbuiten. "Ik heb een Moluks/Indische vader en ik heb ook Molukse vrienden", vertelt Raoul. "Netflix is erg op zoek naar inclusievere verhalen en over Molukkers is eigenlijk nog nooit iets gemaakt. De enige twee films over Molukkers gaan over de treinkapingen in 1975 en 1977, maar dat is slechts één perspectief. Het is een hele warme gemeenschap en ze ook veel goede dingen gedaan." Volgens Raoul hoeft de film niet alleen maar positief te zijn. "Maar het moet mensen wél een bredere blik geven over Molukkers in Nederland."

Dat idee is bij Netflix en Scriptbank in de smaak gevallen en daarom is Raoul als één van de vijftien geselecteerd om zijn idee verder uit te werken. "Dat had ik nooit verwacht, maar ik ben er wel heel erg blij mee." De komende periode mag Raoul, met begeleiding, verder werken aan zijn script. "Ik heb daarvoor ook een werkbeurs gekregen, dus dat is heel fijn. Ik ben echt enorm blij dat ik deze kans krijg." In juni 2021 vindt het volgende beoordelingsmoment plaats, waarbij Netflix aan de vijf best beoordeelde scripts een geldprijs uitreikt. Uit de vijf scripts worden de twee beste filmscripts mogelijk doorontwikkeld tot een Netflix Original Film.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief