Leerlingen ontvangen het 50 Dingen boekje.
Leerlingen ontvangen het 50 Dingen boekje. Foto: Chantal van Veldhoven

MEC Roosendaal lanceert het 50 Dingen boekje om te ontdekken in de natuur

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - MEC Roosendaal heeft afgelopen week het ’50 Dingen boekje’ uitgereikt aan leerlingen van so De Fakkel. Daarin staan 50 natuurbelevenissen ‘die je gedaan moet hebben voor je twaalfde’. “We zien dat kinderen nu heel veel binnen zitten in de lockdown. Daarom hopen we kinderen met dit boekje te inspireren om op ontdekkingstocht naar buiten te gaan,” vertelt Maggy van den Aker van MEC Roosendaal.

Het boekje is als een checklist bedoeld voor kinderen en hun ouders over wat er allemaal buiten te beleven is. Denk aan speuren naar sporen (zoals pootafdrukken of veren), hutten bouwen in het bos, een nachtwandeling maken, allerlei materialen buiten verzamelen en daar een natuurkunstwerk van maken, bramen plukken, vogels en vlinders spotten of een schat verstoppen en er zelf een schatkaart bij tekenen.

MEC Roosendaal geeft regelmatig gastlessen op scholen over natuur en milieu. Maggy van den Aker: “Aangezien we momenteel niet op scholen mogen komen door de corona, hebben we dit boekje gemaakt om kinderen te inspireren om lekker naar buiten te gaan en avonturen te beleven.”

Plastic Soup
In november gaf het MEC een workshop op De Fakkel over Plastic Soup. “Die les vonden de leerlingen ontzettend leuk. Een interessant onderwerp waar de mensen van het MEC heel enthousiast over konden vertellen,” aldus Chantal van Veldhoven, leerkracht groep 8 van De Fakkel. In de workshop, die geschikt is voor alle leerlingen in het basisonderwijs, wordt uitgelegd wat de gevolgen zijn van plastic afval in de natuur, hoe lang het rondzwerft en welke dieren ziek worden doordat ze plastic in hun maag krijgen. Ook wordt uitgelegd welke oplossingen er zijn voor het plastic afval en hoe recycling werkt. “In de onderbouw gingen leerlingen aan de slag met het maken van een boodschap in een fles tegen het plastic afval. In de bovenbouw gingen leerlingen aan de slag met plastic producten herkennen en zelf bioplastic maken van aardappelzetmeel. Heel leuk en ontdekkend leren,” zegt Chantal.

Het ’50 Dingen boekje’ wordt door MEC Roosendaal verspreid onder leerlingen van basisscholen in Roosendaal.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief