Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Vier aanvragen voor migrantenhotels: 1100 extra slaapplekken

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal heeft vier aanvragen ontvangen van verschillende bedrijven in Roosendaal en Heerle voor het bouwen van zogenaamde logiesgebouwen voor arbeidsmigranten, oftewel migrantenhotels. Alles bij elkaar gaat het om ongeveer 1100 slaapplekken. 

Eind november 2020 heeft de gemeenteraad een zogenaamd arbeidsmigrantenbeleid vastgesteld. Er waren immers nog geen concrete afspraken over waar logiesgebouwen wel mogen komen en waar niet én waar die dan aan moeten voldoen. Aanvragen hiervoor werden dan ook tijdelijk on hold gezet. “Bekend is dat er grote behoefte is aan (extra) huisvesting van arbeidsmigranten, voornamelijk als het gaat om logies voor de arbeidsmigranten die tijdelijk (short- en midstay) in de gemeente verblijven”, stelt de gemeente Roosendaal.

In het afgelopen jaar is er gesproken met de verschillende initiatiefnemers, maar daarbij is aangegeven dat eerst de kaders van de gemeenteraad afgewacht moesten worden. Toen dat eind november gerealiseerd was, heeft zich opnieuw een aantal initiatiefnemers gemeld bij de gemeente met plannen voor het realiseren van grootschalige huisvesting. “Sommige van deze initiatieven blijken niet te voldoen aan de kaders, en zijn hiervan op de hoogte gesteld.” Maar, vier van hen voldoen volgens de gemeente wel aan de kaders zoals ze door de gemeenteraad zijn vastgesteld. 

“Een eerste globale beoordeling wijst uit dat deze initiatieven mogelijk kunnen voldoen aan een goede ruimtelijke ordening en derhalve vergunbaar zouden kunnen zijn.” Zo wil ICE Agency huisvesting plaatsen aan de Atoomweg, Pollux wil aan de slag aan de Protonweg, Atik wil uitbreiding van zijn logiesgebouw aan de Gastelseweg en Luysterburg wil naast het agrarische bedrijf aan de Bameerweg eveneens huisvesting creëren.

Arwen van Gestel (VLP) noemt de mededeling vanuit het college voorbarig en hij kan zich niet vinden in de woorden van de wethouder dat deze aanvragen ‘vergunbaar’ zijn. “Drie van de vier aanvragen staan haaks op de kaders die wij als gemeenteraad hebben vastgesteld. Ja, we hebben afgesproken dat de migrantenhotels aan de rand van bedrijventerreinen kunnen liggen, maar er zijn ook andere kaders gesteld. Zo moeten er voorwaarden worden gesteld aan het bouwbesluit, er moeten voldoende faciliteiten aanwezig zijn en er moet een omgevingsdialoog plaatsvinden”, stelt Van Gestel. “Maar daarover zie ik nog niets terug.” Volgens Van Gestel moet de wethouder eerst de kaders verder uitwerken, daarna zou hij pas in gesprek moeten gaan met de verschillende bedrijven en uitzendbureaus. “Nu creëer je verkeerde verwachtingen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief