Afbeelding
Foto:

Huisarts reist af naar vluchtelingkamp Moria

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Huisarts Raymond Arnold vertrekt eind februari naar het Griekse eiland Lesbos. Onder de vlag van Stichting Bootvluchteling gaat hij in het kamp ‘Moria’ aan de slag als arts om de mensen daar te helpen. “Ik ben blij dat ik iets kan doen en ik hoop dat er meer aandacht komt voor de situatie daar.”

Het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos kwam in september 2020 volop in het nieuws door een alles verwoestende brand. “Het is niet bekend hoe die brand heeft kunnen ontstaan, maar waarschijnlijk is het aangestoken vanuit frustraties”, stelt Arnold. “Er is een nieuw kamp opgebouwd, maar dat is geen haar beter. Het is een grote ellende, het is er koud en winderig. De 7500 mensen die daar zitten hebben geen stromend water en de mensen daar zitten in een uitzichtloze situatie”, legt Arnold uit. “Dat duurt al jaren en ze hebben geen enkel uitzicht op plaatsing in Europa.

Indrukwekkend

Gelukkig zijn er naast de Griekse overheid ook organisaties aanwezig die proberen de situatie voor de mensen aldaar te verbeteren. “Een van die stichtingen is Stichting Bootvluchteling. Zij proberen constant twee artsen aanwezig te hebben in het kamp. Zelf ga ik daar spreekuren houden voor de mensen die medische hulp nodig hebben.” Wat Raymond Arnold daar precies allemaal gaat zien, dat weet hij nog niet. “Het zal vast indrukwekkend zijn, maar gelukkig sta ik er niet alleen voor. We zijn daar als team bezig. Ik ben blij dat ik iets kan doen. Natuurlijk zal ik soms wel schrikken van wat ik daar zie. Er is veel psychisch leed, maar er zijn ook veel infectieziektes, zoals schurft. De hygiënische omstandigheden zijn erbarmelijk.”

Affiniteit

Voor de Roosendaalse huisarts is het de eerste keer dat hij afreist naar een vluchtelingenkamp. “Er is continu vraag naar artsen, maar ook naar andere vrijwilligers. Gelukkig heb ik nu de mogelijkheid om te helpen. Die situatie moet zich voordoen.” Zelf is Raymond al jaren actief bij Stichting Paul en ook daar heeft hij regelmatig te maken met kinderen uit vluchtelinggezinnen. “Ik heb er dus wel affiniteit mee en ik heb nu 25 jaar ervaring als huisarts. Ik hoop daar een bescheiden bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de gezondheid van de mensen, hoe klein en tijdelijk ook...”

Waarneming

Zelf zal Arnold niet in het kamp verblijven tijdens de twee maanden die hij daar zit. “We verblijven in een soort hostel net buiten het kamp. Daar liggen we met vier mensen op een kamer. Het spreekuur is echter wel gewoon in het kamp.” Ondertussen worden zijn werkzaamheden in Roosendaal overgenomen door huisarts Thier. “Zij zal ook als ik terug ben in Roosendaal binnen de praktijk blijven werken.” Doordat Dr. Thier de patiënten waarneemt, is het nu voor Arnold de perfecte situatie om af te reizen naar het eiland. “Ook het thuisfront, mijn vrouw en kinderen, staan er gelukkig helemaal achter en dat scheelt enorm. Alle lichten staan nu op groen en alles valt in elkaar.”

Niet vergeten

Raymond Arnold doet nog wel een beroep op de mensen. “Laten we deze mensen alsjeblieft niet vergeten. Natuurlijk hebben we hier genoeg ellende aan ons hoofd met de coronacrisis, maar de mensen daar mogen niet vergeten worden.”

Wil jij ook een (financiële) bijdrage leveren om de situatie in vluchtelingenkamp Moria te verbeteren? Doneer voor Stichting  Bootvluchteling op NL97 RBRB 0918 9326 37



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief