Aan de keukentafel met Dion Koens: ‘Als mensen zeggen dat iets niet kan, dan probeer ik het toch’
Foto:

Aan de keukentafel met Dion Koens: ‘Als mensen zeggen dat iets niet kan, dan probeer ik het toch’

ROOSENDAAL - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Dion Koens van DSTraining.


Jij wist vast al van jongs af aan dat je iets met sport wilde gaan doen?

Ja, eigenlijk wel. Ik wilde altijd al iets met sport doen, daarom wilde ik naar het CIOS. Maar, ik was een beetje een lastige puber. Ik vond vrienden en sociale status belangrijker dan school. Ik ben toen technisch opgeleid tot timmerman en heb zelfs nog even in de bouw gewerkt. Uiteindelijk kwam ik bij toeval een CIOS student op straat tegen die me toch weer enthousiast maakte voor het CIOS. Toen ben ik alsnog die sportopleiding gaan volgen.

Had je toen al als idee dat je een eigen sportschool wilde beginnen?

Nee, ik heb juist altijd gezegd dat ik geen sportschoolhouder wilde worden. Ik had toen al moeite met het idee van sportscholen waarbij je maandelijks een bedrag betaald, één keer begeleiding krijgt en daarna aan je lot wordt overgelaten. Dat was niets voor mij. Na het CIOS heb ik een tijdje zwemonderwijs gegeven bij de Vijfsprong in Rucphen in combinatie met een baan als fitnessinstructeur in Oosterhout. Tot ik op een dag gebeld werd door een bedrijf uit Amstelveen (MGE – personal training), zij waren op zoek naar een personal trainer in Brabant. Bij dit bedrijf heb ik 1 jaar als personal trainer op locatie gewerkt. Ik gaf op dat moment personal training bij de mensen thuis en reed met mijn auto van adres naar adres in heel zuid Nederland. Toen MGE in 2006 failliet ging ben ik in 2007 voor mezelf gestart als personal trainer op locatie. In 2011 ben ik toen onder de naam ‘Bootcamp in Roosendaal’ ook groepjes gaan trainen in Visdonk. Toen we in 2014 een vaste locatie kregen en met meer trainers gingen werken is de naam aangepast naar DSTraining. Inmiddels zitten we nu alweer 7 jaar op onze locatie op Vierhoeven.

Wist je vroeger al wel dat je ondernemer wilde worden?

Eigenlijk niet, maar ik zou nu nooit meer iets anders willen. Toen ik in loondienst werkte, merkte ik dat ik snel de uitdaging in het werk kwijtraakte. Ik was toen jong en kreeg bij mijn toenmalige werkgevers een afgebakend takenpakket. Op het moment dat ik die taken goed onder de knie had raakte ik de uitdaging kwijt en werd het routinewerk. Als ondernemer moet je constant vernieuwen, zijn er altijd nieuwe uitdagingen en kan je op je eigen tempo blijven groeien.

Ben je een goede ondernemer?
Ik ben wel een ondernemend type, maar ik ben nu wel een betere ondernemer dan tien jaar geleden. Toen ik als Personal Trainer werkte, ging MGE failliet. Ik had toen een klantenkring en ik wist dat voor hen deze dienst bij MGE weg zou vallen. Ik besloot toen om in dat gat te springen, maar achteraf gezien had ik totaal geen idee wat ik aan het doen was. Boekhouding, promotie, planning, financiën, noem het allemaal maar. Ik had er nog nooit mee te maken gehad. Dat heeft er wel voor gezorgd dat ik een paar keer mijn neus gestoten heb. Gelukkig heb ik door mijn werk ook contact met goede ondernemers en daar heb ik veel van geleerd.

Wat zijn jouw goede of juist slechte eigenschappen als ondernemer zijnde?
Een van mijn goede eigenschappen is dat ik snel en makkelijk kan schakelen. Ik heb een hoog aanpassingsvermogen. Dat merkte ik vooral tijdens de Corona crisis. In het voorjaar zijn we meteen gaan schakelen om alternatieven aan te bieden aan onze leden. Natuurlijk heb ik er ook wel even van wakker gelegen. Op zo’n moment moet blijken wat je hebt opgebouwd in al die jaren.

Een slechte eigenschap is misschien dat ik niet altijd even goed georganiseerd ben. Je zou het ook chaotisch kunnen noemen. Ik heb regelmatig mijn neus gestoten en dat doe ik nog wel eens. Dat is mijn zwakte, maar ook mijn kracht. Ik ben soms te eigenwijs om iets blind van mensen aan te nemen. Als mensen zeggen dat iets niet kan, dan wil ik het vaak toch proberen. Soms lukt het, maar soms stoot ik ook mijn neus.

Sinds vorig jaar heeft DSTraining twee eigenaren, je werkte al met andere trainers samen maar Jan van Hest is nu mede-eigenaar. Waarom?

Ik kwam op een punt dat ik bedacht: ik kan in mijn eentje niet verder groeien met behoud van onze kwaliteiten. Wij vinden het persoonlijke contact met leden erg belangrijk maar er is een grens aan hoeveel leden je dan in je eentje kunt bedienen. In 2018 besloot ik al om het roer om te gooien. We hebben toen de huidige locatie verbouwd, maar we zitten op dit moment aan onze max voor deze locatie.

Wat is de ambitie?

We kunnen eigenlijk niet verder meer groeien op onze huidige locatie. De ambitie is dan ook om in samenwerking met andere partijen een 2e locatie te openen waar we verschillende facetten van sport gaan aanbieden onder 1 dak. De persoonlijke en goede begeleiding blijven daarbij hoog in het vaandel staan. Het kleine en knusse karakter dat we nu hebben, willen we behouden. Het moet toegankelijk blijven voor iedereen, maar we willen tegelijkertijd wel meer mensen kunnen faciliteren.

Is het fijn om met een compagnon te werken?

Ja, zonder twijfel. Doordat wij zowel binnen als buiten trainingen aanbieden en lessen aanbieden voor verschillende doelgroepen is ons product erg breed. Dan is het goed om te kunnen overleggen met iemand.

Zit er een nadeel aan het werken in de sportbranche?
Mensen realiseren zich niet wat het inhoud om in een sportschool te werken. Ze kiezen vaak voor dit werk omdat het hun hobby is, maar zodra je het gaat doen als werk is het geen hobby meer. Daarnaast wordt je dan ook geconfronteerd met de minder leuke dingen van dit werk. De sportsector is enorm commercieel, je maakt lange dagen en je werkt vaak als andere mensen vrij zijn.

Laatste vraag alweer: Met wie zou jij wel eens aan de keukentafel willen zitten?
Dat is Hans Kroon. Hij is een kracht- en conditietrainer voor topatleten. Het is echt een no-nonsense gast met een eigen sportschool in Rotterdam. Dat is zo’n interessante man en hij straalt gewoon professionaliteit uit. Het heeft toch weer te maken met het werk, maar ja... Het is gewoon mijn passie.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief