Gemeente terug naar tekentafel voor bestemmingsplan Wouw: ‘Effecten op natuur niet goed in beeld’
Foto: Dorpsraad Wouw

Gemeente terug naar tekentafel voor bestemmingsplan Wouw: ‘Effecten op natuur niet goed in beeld’

ROOSENDAAL - De Commissie voor de milieueffectrapportage stuurt de gemeente Roosendaal terug naar de tekentafel als het gaat om het bestemmingsplan voor het buitengebied van Wouw. De effecten op de beschermde natuur zijn niet goed onderbouwd in het milieueffectrapport. De gemeente Roosendaal had de Commissie gevraagd de inhoud van het rapport te beoordelen.


De gemeente Roosendaal is bezig met het actualiseren van het bestemmingsplan buitengebied bij Wouw. Met het plan kunnen agrarische bedrijven uitbreiden of omschakelen naar andere agrarische bedrijfsvormen of recreatieve voorzieningen. Voordat de gemeenteraad besluit over het bestemmingsplan, zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.

Het bestemmingsplan kan immers leiden tot extra stikstof op Natura 2000-gebieden. Maar, om hoeveel stikstof het gaat is niet berekend. “De benodigde informatie voor deze berekening, zoals het huidige aantal dieren op de veehouderijen, ontbreekt in het milieueffectrapport”, stelt de commissie die het rapport heeft onderzocht. Het rapport stelt dat ‘het opnemen van een voorwaarde in het bestemmingsplan voldoende negatieve effecten voorkomt’ en dat daarom een berekening niet nodig is. De eis dat uitbreiding alleen mag zonder extra ammoniakuitstoot biedt hiervoor onvoldoende zekerheid.

Op meer onderdelen zijn de effecten op natuur niet goed uitgewerkt. Tot hoeveel extra recreanten het plan kan leiden en tot welke extra verstoring in natuurgebieden dit leidt, is niet toegelicht. En waarom uitbreiding van een agrarisch bedrijf wel een negatief effect kan hebben op beschermde soorten, maar waarom dit niet erg is, blijft ook onduidelijk. “Het rapport moet beter onderbouwen dat het plan uitvoerbaar is en dat effecten worden voorkomen met duidelijke maatregelen.”

De Commissie adviseert de ontbrekende informatie aan te vullen en daarna pas een besluit te nemen over het bestemmingsplan.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief