Afbeelding
Foto: Google Maps

Geen kwijtschelding toeristenbelasting voor hoteleigenaren: ‘Juridisch gezien kan dat niet’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal kan de toeristenbelasting die hoteleigenaren moeten betalen niet kwijtschelden. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten op vragen van de VLP en PvdA. Het innen van belastingen is immers ondergebracht bij de Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB) en juridisch heeft de gemeente daar geen inspraak in.

Drie Roosendaalse hotels hebben zich begin maart gemeld bij de gemeente Roosendaal. Zij vragen aandacht voor de financiële problemen waarin de hotelbranche zich momenteel bevindt. “Het zou voor de ondernemers in de hotelbranche in Roosendaal een verlichting zijn, wanneer u ons tegemoet zou komen in met name de toeristenbelasting.”

Het kwijtschelden van de toeristenbelasting is echter een bevoegdheid van de BWB, maar volgens de gemeente kunnen ook zij geen kwijtschelding verlenen. Dit is namelijk expliciet vastgelegd in de verordening toeristenbelasting. “Kwijtschelding zou dan de rol gaan vervullen van steunverlening aan een ondernemer.” Toch wil de gemeente Roosendaal wel bekijken waarin zij de hoteleigenaren wél tegemoet kunnen komen.

“Ons college bekijkt continu waar in de samenleving problemen ontstaan vanwege Covid-19 en op welke manier we daar ondersteuning kunnen bieden. Uiteraard is een gelijk speelveld voorondernemers, verenigingen of stichtingen daarbij wel het uitgangspunt. Momenteel onderzoeken we nog wat de mogelijkheden zijn om de horecaondernemers te ondersteunen, bijvoorbeeld door het niet hoeven betalen van precario.”

Daarvan zijn ook de hotelondernemers op de hoogte. “De hotels in Roosendaal hebben echter een minimaal terras, welke vaak niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Ze dienen vaak als service voor gasten die in de hotels overnachten en hebben dus geen commercieel uitgangspunt. Het eventueel kwijtschelden van de precariobelasting levert ons dus niet direct een kostenbesparing op”, stelden zij in hun brief.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief