Afbeelding
Foto: Shutterstock

Aandacht voor kinderen in armoede in Roosendaal: ‘Kinderen moeten allemaal mee kunnen doen’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Eén op de 13 Nederlandse kinderen leeft in armoede. In heel Nederland gaat het dus om zo’n 251.000 kinderen die onder de armoedegrens leven. Maar hoe zit het met kinderarmoede in de gemeente Roosendaal? Welke regelingen zijn er? Wordt daar gebruik van gemaakt en kan de gemeente niet nog net iets meer doen? Dat zijn vragen die de ChristenUnie en Burger Belangen Roosendaal stellen aan het college van burgemeester en wethouders.

De fractie van Burger Belangen Roosendaal wil een lans breken voor kinderen die minderbedeeld zijn en leven in armoede. Kinderen waarbij de ouders contributie en/of abonnementen niet voor ze kunnen betalen en waarbij entreegelden voor speeltuinen e.d. vaak te duur zijn, waardoor deze kinderen niet gelijkwaardig mee kunnen doen en mee kunnen praten op het schoolplein. Kinderen uit gezinnen waarbij omwille van de kosten geen kinderfeestjes gehouden kunnen worden, waardoor deze kinderen zelf ook vaak uitgesloten worden van de kinderfeestjes van andere kinderen. En ga zo maar door.

“Ons zijn de nodige voorzieningen bekend om te voorkomen dat kinderen omwille van een beperkt budget niet gelijkwaardig mee kunnen doen in onze samenleving. Toch signaleert Burger Belangen Roosendaal dat er nog steeds sprake is van te veel ongelijkheid onder kinderen. Bent u dit met de fractie van Burger Belangen Roosendaal eens en kunt u uw visie geven over hoe dit komt?”, stelt Selda Bozkurt in haar vragen aan het college.

Zij is overigens niet de enige die aandacht vraagt voor dit probleem. Ook Karen Ader-Suijkerbuijk (ChristenUnie) heeft bij het college aangeklopt met vragen over kinderen in armoede. “De aanpak van kinderarmoede is een speerpunt voor de ChristenUnie. Kinderen moeten in onze samenleving allemaal mee kunnen doen. Daarom is het belangrijk om regelingen ter bestrijding van kinderarmoede en middelen die daarvoor beschikbaar zijn, zo goed mogelijk in te zetten”, stelt Suijkerbuijk. 

Sinds 2017 ontvangt de gemeente Roosendaal elk jaar een extra bedrag om kinderarmoede te bestrijden. De zogenaamde Klijnsma-gelden. De fractie van de ChristenUnie wil dan ook weten hoeveel geld de gemeente Roosendaal ontvangen heeft én waar dit geld aan besteed is. “Is er budget overgebleven en wat is daarmee gebeurd?” Daarnaast wil de ChristenUnie ook weten of de regelingen voor kinderen in armoede voldoende bekend zijn. “Wordt deze doelgroep bereikt? Zo niet, hoe kant dat?”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief