Afbeelding

West-Brabant maakt zich op voor extremer klimaat: Groenere bedrijventerreinen en robuuste bossen

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Hoe gaan we ervoor zorgen dat de warme zomers in de stad draagbaar worden en de natte winters niet voor (teveel) overlast zorgen? Dat zijn vragen die de Waterkring-West de afgelopen tijd heeft besproken. Het resultaat? Zes verschillende opgaven die in de komende zes jaar opgepakt moeten worden. Van het vergroenen van bedrijventerreinen tot het creëren van betere wateropvang in de regio.

Vanuit Den Haag is besloten dat heel Nederland in 2050 klimaatbestendig moet zijn. Om dit behapbaar te maken wordt er in kleinere regio’s uitvoering gegeven aan deze plannen. Zes gemeenten in West-Brabant, de provincie, het waterschap en twee drinkwaterbedrijven zijn daarom verenigd in de Waterkring-West. Gezamenlijk kijken zij naar de problemen die spelen in de regio én hoe ze dit kunnen tegengaan. “Want het klimaat stopt niet bij de grens”, vertelt Inge Raaijmakers, voorzitter van de waterkring.

3,5 miljoen euro

De afgelopen jaren is eerst onderzoek gedaan naar de problematiek in de regio en uiteindelijk zijn er zes opgaven besproken die in de komende zes jaar opgepakt moeten worden. “Die zes jaar is bewust gekozen. We krijgen namelijk vanuit het Rijk 3,5 miljoen euro in de komende zes jaar om dit op te pakken. Daarna moet het klaar zijn.” Die 3,5 miljoen euro wordt aangevuld met nog eens 8 á 9 miljoen vanuit de gemeenten. “Het gaat om cofinanciering. Dertig procent vanuit het Rijk en zeventig procent vanuit de gemeenten.”

Groene bedrijventerreinen

Eén van de opgaves voor de komende tijd is het vergroenen van bedrijventerreinen. “Als je daar in de zomer fietst, dan voel je de hitte. Dat willen we tegengaan door de bedrijventerreinen veel groener te maken. Nu zijn het vooral heel veel stenen, maar we gaan, samen met de ondernemers, kijken hoe we daar verandering in kunnen aanbrengen.” Voor ondernemers valt dan te denken aan het aanleggen van groene daken en halfverharde parkeerplaatsen. De gemeente kan er daarnaast voor zorgen dat bijvoorbeeld de fietspaden beschut worden met bomen.

Minder grijs, meer groen

Daarnaast zijn er nog vijf andere opgaven: aangename kernen en koele dorpen, robuuste bossen, wateropnemende en vasthoudende bodems, waterrijke beken en bronnen en wateropvang. “In oktober willen we de uitvoeringsagenda vaststellen, daarin gaan we concreet projecten benoemen om met deze opgaves aan de slag te gaan.” Daarnaast gaan alle gemeenten ook aan de slag met een lokale aanpak van de klimaatadaptatie. “Heel simpel gezegd willen we minder grijs en meer groen (bomen) en blauw (water).” 

Ludieke acties

Hierbij worden ook de inwoners meegenomen, want ook zij kunnen een steentje bijdragen. Letterlijk. “Je hebt nu bijvoorbeeld het NK Tegelwippen, waarbij Nederlanders gestimuleerd worden om tegels in de tuin om te ruilen voor groen. Dat soort ludieke acties kunnen enorm bijdragen aan de klimaatadaptatie. Daarmee zijn we niet alleen veel beter voorbereid op het extreme weer, de stad wordt er meteen een stuk mooier van”, besluit Raaijmakers.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief