Foto: Remko Vermunt

Ode aan het dorp: ‘Wouw heeft alle voorzieningen die je nodig hebt’

ROOSENDAAL - ‘Dit dorp, ik weet nog hoe het was, de boerenkind’ren in de klas, een kar die ratelt op de keien, het raadhuis met een pomp ervoor, een zandweg tussen koren door, het vee, de boerderijen.’ Het zijn de melancholische woorden van Wim Sonneveld toen hij zong over ‘Het dorp’. Maar, waarom willen mensen eigenlijk in een dorp wonen? Wat maakt een dorp zoals Wouwse Plantage of Moerstraten zo fijn? Wij gingen de straat op en vroeger het aan willekeurige voorbijgangers. Zijn zij, net als Wim Sonneveld, ook zo gek op hun eigen dorp?


Mark van Oudheusden woont nu zeven jaar in Wouw. Zelf is hij geboren en getogen in Tilburg, daarna heeft hij nog tien jaar in Roosendaal gewoond, maar inmiddels heeft hij gekozen voor het dorp Wouw.

“Zeven jaar geleden gingen de huizen in Roosendaal allemaal heel snel weg. We zijn toen toch eens in de omgeving gaan kijken en toen kwamen we uit in Wouw. We hebben ons even verdiept in het dorp en zagen toen ook dat er een leuke school zat. Onze oudste moest vanaf dat jaar naar school, dus dat kwam mooi uit.” De keuze was dan ook snel gemaakt. “Wouw heeft alle voorzieningen die je nodig hebt, maar je hebt hier ook veel meer ruimte, rust en sociale controle.” Mist Mark dan helemaal niets in het dorp? “Nee, eigenlijk niet. De detailhandel is op dinsdagmiddag dicht. Dat was wel even wennen, dat is echt iets dorps. Maar verder mis ik niets. Als ik boodschappen nodig heb, dan doe ik dat voor of na het werk in een stad als Roosendaal.”

Voorlopig ziet Mark dan ook geen redenen om te verhuizen. “We hebben het prima naar ons zin. De kinderen weten hier de weg en je durft ze toch wat sneller een rondje te laten rijden dan in de stad. Het is hier voor mijn gevoel toch veiliger en er is sociale controle. We kennen elkaar, dus als er iets aan de hand is, dan wordt je al snel gebeld.” Daarnaast is Mark erg te spreken over de dorpsraad. “Zij pakken veel zaken op in het dorp, waardoor Wouw nooit vergeten wordt als dorp.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
Vacatures

Leerling monteur en diverse andere functies

Waalwijk

Bezorger

Brabant en Zeeland

Redacteur

Uden

Montagemedewerker

Ossendrecht

Jobdate

West-Brabant