Foto: Arthur Verbraak

Ambitieus RBC wil ‘Samen Hogerop’: ‘Over vijf jaar willen we divisievoetbal spelen’

Robert Braber en Hans van der Ende. De één is trainer van het eerste elftal, de ander is medeverantwoordelijk voor het commerciële succes van RBC. Beiden werken, samen met de rest van de club, aan het ambitieuze plan: Samen Hogerop. “Binnen drie jaar willen we in de Hoofdklasse voetballen en binnen vijf jaar in de divisie”, stelt Robert Braber.


Hij was nog maar vijftien jaar toen hij als klein jochie de jeugdopleiding van RBC verliet. Hij speelde later voor clubs als NAC Breda, Excelsior en Willem II, maar Robert Braber komt, zoals hij het zelf zegt, terug naar huis en hij is niet de enige. Ook Hans van der Ende keert na jaren weer terug bij RBC. Van der Ende stond twaalf jaar lang aan het commerciële roer toen RBC nog betaald voetbal speelde, maar na diverse omzwervingen komt ook hij terug naar ‘zijn’ club. “Dit voelt toch een beetje als mijn kindje”, zegt hij lachend.

In de afgelopen zeven weken, sinds bekend is gemaakt dat het tweetal terugkeert naar de oranjewitten, staan de telefoons van beide heren roodgloeiend. “Het gaat als een lopend vuurtje dat we terug zijn en we zijn beiden enorm enthousiast om de club hogerop te helpen”, vertelt Braber. Dat doen ze niet alleen, maar met de hele club. “We doen dit als een collectief”, vult Van der Ende hem aan. En dat werpt z’n vruchten af. Braber werd al snel door meerdere spelers gebeld met de vraag of ze voor hem mochten voetballen. Grote namen als Perry Bierkens en Kenny van de Weg hebben zich al aangesloten bij het eerste elftal.

“Het zijn stuk voor stuk jongens die geloven in dit project. Giovanni Moerland had bij clubs kunnen spelen in de Tweede Divisie, maar hij kiest toch voor RBC. Niet vanwege het geld, maar omdat hij gelooft in het plan dat we hebben.” De geruchten dat RBC met geld smijt om deze jongens te krijgen, willen Robert en Hans ontkrachten. “We doen alles verantwoord. Iedereen krijgt per categorie betaald en als ze goed presteren, dan plukken ze daar de vruchten van. Het is wel grappig, want we geven dit jaar juist minder uit dan vorig jaar”, vertelt Braber.

Ook de telefoon van Hans van der Ende heeft niet stilgestaan de laatste weken. “Ik word gebeld door mensen die sponsor waren in de tijd dat ik nog commercieel directeur was. Zij zeggen allemaal: ‘Hans, jij bent terug? Dan kom ik ook terug’.” En dat is positief voor de club, want meer inkomsten betekent betere faciliteiten voor de club. “We willen weer op divisieniveau gaan spelen. Dat betekent dat we in 5 jaar tijd drie keer moeten promoveren. Hoe meer geld we beschikbaar hebben, hoe meer we kunnen investeren in bijvoorbeeld de jeugdopleiding, maar ook in een camerasysteem voor analyses achteraf. We hebben het voordeel van het spelen in een stadion, maar we willen ook de rest van de organisatie en de faciliteiten zo inrichten dat we acteren op Eredivisieniveau.” Zo komt er bijvoorbeeld ook een fysiotherapiepraktijk in het stadion. “Zij kunnen de fitheid van onze spelers in kaart brengen. Elke professionele voetbalclub heeft dat soort faciliteiten.”

Naast de sponsoren én de spelers willen Robert, Hans en alle anderen die zich inzetten om RBC hogerop te helpen, ook de fans weer terug laten keren naar RBC. “Er zijn nog steeds heel veel Roosendalers met een RBC-hart. We willen dat hart sneller laten kloppen.” Daarom wordt op 3 juli om 14.30 uur, als de coronamaatregelen het toelaten, een speciale wedstrijd georganiseerd: RBC Roosendaal - FC Dordrecht. “Dordrecht was de laatste club waar we als betaald voetbalclub tegen gespeeld hebben, dus dit is wel een bijzondere wedstrijd. We willen dat groots oppakken voor de fans.”

Door ook het RBC netwerk te herstellen en sponsoren tweewekelijks te verwelkomen in de businessclub van het stadion, wil het tweetal oude tijden écht laten herleven. “We gaan voor de fans ook oud-spelers uitnodigen tijdens de wedstrijden. Die nostalgie is de basis waarop iedereen nu terugkomt. Dat prachtige oranje is een beetje ondergestoft, maar dat stoflaagje blazen we er nu vanaf. Oranje gaat weer glanzen. Dat is toch prachtig?!”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief