Foto: Remko Vermunt

Groene Vlag voor eco-school Zilverlinde

ROOSENDAAL - Edith Jansen, directeur van basisschool Zilverlinde, heeft dinsdagochtend als eerste school van Roosendaal het keurmerk ‘de Groene Vlag’ ontvangen. De vlag werd overhandigd door wethouder Klaar Koenraad. De Groene Vlag is een internationaal keurmerk voor duurzame scholen. “Dat is de afsluiting van een traject van drie jaar”, stelt Edith Jansen.


“Eigenlijk zouden we in december van vorig jaar deze vlag al hijsen, maar toen ging vanwege de coronamaatregelen de school dicht”, legt Jansen uit. “We hebben daarom alles omgegooid en deze Nationale Buitenlesdag leek ons een mooi moment om alsnog de vlag te hijsen.” En die vlag hebben ze, volgens Maggy van den Aker van het Milieu Educatief Centrum Roosendaal (MEC), enorm verdiend. “Jullie hebben steeds weer stappen gezet om duurzamer te worden. Daardoor zijn jullie goed bezig voor het milieu én de omgeving en dat verdient zo’n feestelijk moment.”

Moestuin

Al in 2018 is juf Nina Verkaart, samen met het Milieu Educatief Centrum Roosendaal, aan de slag gegaan om van de Zilverlinde een ECO-school te maken. Dat deed ze niet alleen, maar met behulp van het ECO-team. Leerlingen van de school kunnen zich ieder jaar opgeven om deel te nemen aan dit team. Samen gaan zij dan aan de slag om de school duurzamer te maken. “We zijn destijds begonnen met een moestuin”, legt juf Nina uit. “Met behulp van ouders en andere vrijwilligers hebben we inmiddels ook kassen gerealiseerd op het schoolplein. We hebben fruitstruiken en -bomen geplant en dat allemaal met een minimaal budget.” De leerlingen van het ECO-team ontvingen dan ook allemaal een speciaal certificaat van deelname. “Daar mogen jullie enorm trots op zijn.”

Thema’s

In de afgelopen drie jaar heeft juf Nina zich, samen met het ECO-team, vooral bezig gehouden met drie thema’s: Water, groen en afval scheiden. “Binnen dit keurmerk zijn er tien thema’s waar je je op kan richten. We hebben ons aan het begin vooral gefocust op deze drie thema’s, maar we willen in de toekomst ook aan de slag met de andere thema’s.” Want, eens in de twee jaar wordt er een zogenaamde audit gehouden. Er wordt dan bekeken of de school nog steeds goed bezig is op het gebied van duurzaamheid. Mocht dat niet het geval zijn, dan wordt de vlag weer ingenomen. Maar, zo ver gaat De Zilverlinde het niet laten komen. Zo zijn er al plannen om het schoolgebouw in een nieuw, duurzaam jasje te steken. “We zijn nu nog in gesprek met de architect en we hopen volgend schooljaar aan de slag te kunnen.”

Eerste zaadje

Wethouder Klaar Koenraad is in ieder geval trots op deze eerste eco-school van Roosendaal. “Dat is ontzettend knap. Deze vlag wordt erkend door de Verenigde Naties en jullie staan nu dus wereldwijd bekend als een duurzame school. Blijf zo doorgaan!” Als bedankje voor haar komst kreeg wethouder Klaar Koenraad nog twee geknutselde bloemkolen mee. Eén voor haar en één voor wethouder Toine Theunis die drie jaar geleden aanwezig was bij de opening van de moestuin. “Hij heeft in feite het eerste zaadje geplant. We wilden hem een echte bloemkool geven, maar de eerste oogst is mislukt. Daarom deze duurzame bloemkolen die veel langer meegaan.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief