Foto:

Extra openbare toiletten in Roosendaal: ‘Toiletvriendelijkheid moet verbeterd worden’

ROOSENDAAL - Al jaren scoort de gemeente Roosendaal slechts als het gaat om de aanwezigheid en vindbaarheid van openbare toiletten. Tijd voor verandering, vind wethouder Klaar Koenraad. Daarom wordt er onder andere een extra openbaar toilet geïnstalleerd in de fietsenstalling op de oude Markt. In juni moet het toilet klaar zijn.

De gemeente Roosendaal wil haar toiletvriendelijkheid verbeteren. De nieuwe toiletvoorziening wordt daarom meteen toegankelijk gemaakt voor mindervaliden. “Deze openbare toiletvoorziening maakt onderdeel uit van een plan van aanpak om de toiletvriendelijkheid in onze gemeente te verbeteren. Behalve deze voorziening, die  beschikbaar is tijdens de openingstijden van de fietsenstalling, is begonnen met een pilot bij de horeca”, stelt wethouder Koenraad. 

Later dit jaar wil de gemeente deze pilot uitbreiden met de winkels. “De pilot houdt in dat de horecaondernemers en winkeliers worden gevraagd of zij tegen een vergoeding voor de  schoonmaakkosten, hun toiletten beschikbaar willen stellen.” De afdeling Roosendaal van Koninklijke Horeca Nederland vindt zo’n proef een goed initiatief, maar door de coronamaatregelen is het op dit moment nog lastig om hierover concrete afspraken te maken. “Zodra de horeca weer open mag worden de gesprekken met de horecaondernemers weer opgepakt. Ook worden de eerste gesprekken met winkeliers over het beschikbaar stellen van hun toiletten gestart zodra de winkels weer ‘normaal’ open kunnen.”

Hoge nood app

Naast het realiseren van een toiletvoorziening en de gesprekken met horeca- en  retailondernemers gaat de gemeente ook de vindbaarheid van de bestaande toiletten vergroten. De beschikbare openbare toiletvoorzieningen in Roosendaal zijn inmiddels via de zgn. hoge nood app te vinden. Wanneer ondernemers zich aanmelden voor de pilot worden die ook direct opgenomen in de hoge nood app. Ook de bewegwijzering naar openbaar toegankelijke toiletten in de binnenstad zal worden aangepakt.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief