Afbeelding
Foto:

Herdenkingsroutes en online show voor Roosendaalse Dodenherdenking

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De Nationale Jongerenherdenking Roosendaal en de gemeente Roosendaal hebben dit jaar de handen ineengeslagen voor de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei. “In 2020 was het te kort dag om het programma om te gooien, maar we hebben nu een mooi en passend programma ontwikkeld. Ook kijkende naar de huidige coronamaatregelen”, stelt Björn Rommens.

De herdenking bestaat eigenlijk uit twee onderdelen. Zo zijn er vanaf zaterdag 1 tot en met zondag 16 mei twee verschillende herdenkingsroutes te lopen door Roosendaal. “We hebben we, in samenwerking met Walky Games, een herdenkingsroute met een escapespel ontwikkeld rondom de herdenking. Deze route duurt ongeveer 90 minuten.” Daarnaast is er ook een herdenkingsroute met verhalen en beelden ontwikkeld. “De verhalen zelf zijn op basis van waargebeurde gebeurtenissen geschreven door Marlon van den Bergh, en zijn te beluisteren tijdens het lopen van de route. Deze route duurt ongeveer 60 minuten.”

Herdenking Moerstraten

Daarnaast is er de invulling van 4 mei. In Moerstraten wordt de herdenking simpel gehouden. Er wordt een krans gelegd door het Oranjecomité en door de gemeente Roosendaal. Beelden hiervan worden verspreid via de social mediakanalen van de gemeente. In Roosendaal wordt het groter opgepakt. Het programma bij het oorlogsmonument in de Parklaan bestaat onder andere uit speeches, het Taptoe-signaal gespeeld door de jonge Roosendaalse trompettist Jim Wildhagen, de bekende twee minuten stilte, het Wilhelmus en verschillende kransleggingen. Verder is er muziek van de jonge Roosendaalse zangeres Ellece (Emily van Elleswijk), dans gefaciliteerd door Roosendaal Danst en afsluitend een gedicht van de stadsdichter Babette van Rijt- de Wijs. 

Live uitzending

Dit alles begint om 19.45 uur en wordt live uitgezonden door ZuidWestTV. “Voorafgaand aan de live uitzending verzorgen wij tussen 19.15 en 19.45 uur een show met dans en muziek door Werkplaats Tiuri en de Bergse Berber Dietvorst, gepresenteerd door acteur Guido Spek.” De combinatie van de Jongerenherdenking en het officiële moment vindt Rommens een mooie mix. “Zo dragen we op die manier ook online nog iets bij aan het herdenkingsmoment zelf.”

Vanwege de maatregelen rondom Corona is de herdenking op de Parklaan niet toegankelijk voor publiek. De activiteiten van de Nationale Jongerenherdenking Roosendaal zijn natuurlijk wel voor iedereen toegankelijk en bovendien gratis. Meer informatie over de activiteiten en hoe het werkt kun je terugvinden op de website https://www.cultuurcompaan.nl/njh/ of via de Facebook- en Instagrampagina’s. “Als groep jonge Roosendalers die dit evenement elk jaar in elkaar zet, met ondersteuning vanuit CultuurCompaan, kan ik zeggen dat we nu al super trots zijn op deze invulling!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief