<p>Richard van der Zijden, Toine Theunis en Jan-Hein Sloesen</p>

Richard van der Zijden, Toine Theunis en Jan-Hein Sloesen

(Foto: Remko Vermunt)

Nieuwe impuls voor Openluchttheater Vrouwenhof: Dertig voorstellingen deze zomer

ROOSENDAAL - Openluchttheater Vrouwenhof wordt onderdeel van Cultuurcluster Roosendaal. Daarmee komt het openluchttheater in hetzelfde rijtje als bijvoorbeeld De Kring en het Tongerlohuys. “Hiermee is de toekomst van het openluchttheater veiliggesteld”, stelt Richard van der Zijden namens de Stichting Openluchttheater Vrouwenhof. Komende zomer worden er al meteen een dertigtal voorstellingen georganiseerd in het theater, maar eerst wordt het terrein flink aangepakt. Kosten? Zo’n 150.000 euro.


“Het openluchttheater neemt een bijzondere plek in in de Roosendaalse samenleving”, dat stelt wethouder Toine Theunis. “Dat is een tijdje weggezakt, totdat deze stichting het openluchttheater weer heeft laten opbloeien. De afgelopen jaren is het theater van regionale betekenis geweest, maar dat vergde veel van de vele vrijwilligers en het bestuur”, legt de wethouder uit.

Dat kan Richard van der Zijden alleen maar bevestigen. “Er gebeurt hier in het Vrouwenhof van alles. Er worden hele leuke (semi-)professionele festivals georganiseerd en daar zouden we als theater op aan moeten haken. Willen we dit in de lucht houden, dan moeten we het professionaliseren.” De stichting en de gemeente gingen dan ook met elkaar in gesprek. “Afgelopen jaar was voor het openluchttheater een dramajaar. We hebben geen voorstellingen gehouden, maar daardoor hadden we wel de tijd om stappen te zetten.”

De gemeente en de stichting kwamen al snel uit bij Jan-Hein Sloesen, voorzitter van het Cultuurcluster. “Dit is voor ons een fantastische toevoeging”, stelt Sloesen. “Juist in deze tijd, want al 1,5 jaar kan er op cultureel gebied weinig tot niets georganiseerd worden.” Nu het openluchttheater in handen komt van het Cultuurcluster, kan Jan-Hein sneller schakelen tussen bijvoorbeeld de Kring en het openluchttheater. “En dat hebben we nu ook gedaan. We hebben besloten om tot 1 september geen voorstellingen te programmeren in De Kring, maar we gaan wel 30 tot 35 voorstellingen aanbieden in het openluchttheater.”

Dat gaat gebeuren van half juni tot 1 september. “We verwachten immers dat er in de buitenlucht al eerder iets mogelijk is dan binnen.” De komende maanden gaat de gemeente, samen met het Cultuurcluster, aan de slag met een renovatie van het terrein. Zo wordt het oude regiehok opnieuw opgebouwd, er komt een (semi-)permanente overkapping voor de artiesten zodat apparatuur niet nat kan regenen en er komen nieuwe omheiningen, zodat mensen van buitenaf niet mee kunnen kijken als ze geen kaartje gekocht hebben. “Daarnaast komt er ook een mindervalidentoilet.”

Half mei wordt gestart met de werkzaamheden en op 11 juni moet alles klaar zijn. “We willen op 18 juni de eerste voorstelling plannen.” Wie dat gaat zijn, is nog niet bekend. Wel wil Jan-Hein een aantal namen onder voorbehoud bekendmaken. “Onder andere Steven Brunswijk, Veldhuis&Kemper, 3J’s, Martijn Fisscher en Ellen ten Damme komen als het goed is naar Roosendaal, maar ook het Roosendaals Toneel, Jazz750 en FOURCE gaan optreden in het openluchttheater.”

De voorstellingen duren ongeveer 70 minuten en als het kan worden er twee voorstellingen op een avond gehouden. Per voorstelling kunnen er 150 mensen terecht in het theater. “Er zal dus geen geld verdiend worden, maar de artiesten zijn allang blij dat ze weer aan de slag mogen.” Bij de programmering wordt overigens rekening gehouden met de voorstellingen in het openluchttheater van Nispen. “Zij richten zich vooral op kleine en intieme voorstellingen, wij richten ons dus op de wat grotere voorstellingen.” In de toekomst (na corona) wil Jan-Hein terug naar zes familievoorstellingen en 9 avondvoorstellingen in het openluchttheater. “En we blijven samenwerken met festivals.”

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/roosendaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief