Afbeelding

Gemeente en (afhaal)restaurants aan de slag met zwerfafval

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Er wordt in Roosendaal steeds meer eten afgehaald bij de lokale (afhaal)restaurants. Een gevolg hiervan is de toename van zwerfafval in de omgeving van deze restaurants. En dat terwijl de gemeente Roosendaal zich hard maakt om vrij te zijn van zwerfafval. Reden voor de gemeente om met de campagne ‘Eten afhalen, afval opruimen’ te starten.

Met de campagne streeft de gemeente Roosendaal naar een 100% zwerfafvalvrije gemeente. Zij wil hierin samenwerken met eigenaren van lokale restaurants en fastfoodketens. “Een 100%  zwerfafvalvrije gemeente bereiken we alleen als we daar samen ons best voor doen. Wij geloven dat het mogelijk is en dat deze campagne ons een stuk verder brengt in ons doel”, aldus wethouder Klaar Koenraad. 

“We gaan niet alleen voor minder zwerfafval, maar ook voor minder plasticgebruik. Daarmee slaan we twee vliegen in een  klap. We vragen klanten om hun afval netjes op te ruimen. De ondernemer vragen we om minder plastic verpakkingsmateriaal te gebruiken en hun omgeving in een straal van 25 meter op te ruimen.” Als klanten hun afval opruimen in plaats van op straat gooien, hoeft de ondernemer zelf minder op te ruimen. Een extra reden voor een ondernemer om mee te doen, want het opruimen in een straal van 25 meter is een taak van de ondernemer volgens de lokale APV.

Om dit alles te bereiken biedt de gemeente de lokale (afhaal)restaurants en fastfoodketens een gratis campagnepakket aan. Het pakket bestaat o.a. uit papieren afvalzakken, servetten en raamposters. Restauranteigenaren kiezen zelf welke van deze middelen ze willen gebruiken. Bij deze campagne wordt samengewerkt met specialistische gedragswetenschappers. “Zij helpen ons om een positieve gedragsverandering bij inwoners én ondernemers te faciliteren. Door bijvoorbeeld de juiste middelen en boodschappen te gebruiken. Het moet vooral duidelijk zijn wat we van de inwoner verwachten.”

De gemeente Roosendaal wil klanten van restaurants stimuleren om het afval netjes op te ruimen.  Dat kan zowel in de daarvoor bestemde afvalbakken onderweg als thuis. Restaurants spelen een cruciale rol in dit project. Daarom doet de gemeente een oproep aan lokale restaurants én landelijke ketens in de gemeente Roosendaal om samen in actie te komen tegen zwerfafval. 

Het campagnepakket van de gemeente is de eerste keer dan ook gratis, de restauranteigenaar besluit vervolgens zelf of hij/zij de campagnemiddelen blijvend wilt inzetten en/of hij of zij hier op een andere manier invulling aan geeft. Wil jij als restauranteigenaar gratis aansluiten bij dit initiatief? Neem dan contact op met info@rsdaandebak.nl of kijk op www.rsdaandebak.nl/inschrijven



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief