Afbeelding
Foto: Noortje Lith

Roosendaalse Noortje: ‘Kijk, ik kan zelf de lift bedienen’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Het zou je maar gebeuren. Je gaat ergens eten en iedereen van het gezelschap krijgt een menukaart, behalve jijzelf. Reden? Je zit in een rolstoel. Het is één van de vele voorbeelden die de Roosendaalse Noortje van Lith kan benoemen, waarin een goed bedoeld gebaar eigenlijk erg onhandig is. Daarom besloot Noortje mee te werken aan een nieuwe campagne tégen ongevraagd hulp krijgen.

“Ik heb besloten om mee te doen aan deze campagne, omdat ik het belangrijk vind dat mensen weten hoe ze mensen met een handicap het beste kunnen benaderen.” Wat haar rol in de campagne precies is, kan Noortje nog niet zeggen. Wel is duidelijk dat ze te zien gaat zijn in de laatste aflevering van de vierdelige documentaireserie Mari staat op. “In de laatste aflevering op 30 mei laat men aan de hand van voorbeelden zien wat mensen met een handicap meemaken”, legt Noortje uit.

In een trailer die Noortje al mag delen is te zien hoe mensen bijvoorbeeld op het knopje van de lift willen drukken om Noortje te helpen, maar ook dat kan ze gewoon zelf. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. “Een andere keer kreeg iedereen Ouzo en ik ongevraagd een glas sinas als aperitief. Weer een andere situatie was: Er kwam een fotograaf foto’s maken die geplaatst worden bij de columns die ik schrijf voor het UWV. De fotograaf zag mij in mijn rolstoel en ging er toen vanuit dat mijn moeder degene was die de columns schreef.”

Reden genoeg voor Noortje om mee te werken aan de nieuwe campagne. Noortje van Lith strijdt immers al langer voor gelijke behandeling in gelijke gevallen. In 2018 riep ze bijvoorbeeld Mark Rutte al op om stappen te ondernemer tegen het plan van staatssecretaris Tamara van Ark om mensen met een arbeidsbeperking minder te betalen dan het minimumloon en vorig jaar zette Noortje zich nog in voor het verhogen van het minimumloon naar 14 euro per uur. 

Benieuwd naar de documentaire en de campagne? De campagne is onderdeel van de vierdelige serie ‘Mare staat op’ die vanaf zondag 9 mei om 20.25 uur te zien is op NPO2. In de serie gaat filmmaker Mari Sanders op reis door eigen land. Samen met andere mensen met een handicap wil hij laten zien dat hij veel meer zelf kan dan je misschien zou denken.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief