Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Waterwandelroute (50km) geopend in Roosendaal: ‘Water ging anoniem rond Roosendaal’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Wethouder Inge Raaijmakers heeft afgelopen week, samen met Herman Stikkel en Joss Hopstaken, een nieuwe wandelroute geopend in Roosendaal. Het gaat om de Waterwandelroute met een afstand van vijftig kilometer. Onderweg zijn er voldoende mogelijkheden om de route in te korten, maar je kan hem natuurlijk ook in een paar etappes lopen. “De kortste route is zo’n negen kilometer.”

De opening werd verricht met het onthullen van één van de zes informatiepanelen die langs de route zijn geplaatst. Het gaat om het informatiepaneel langs de Dijkrand op de kop van de Staaltjes. “Dit is echt een knooppunt in de route”, stelt wethouder Raaijmakers. “Roosendaal heeft veel water, er zijn beken en vaarten en in de loop van de jaren zijn er nieuwe watergangetjes aangelegd. Hoe mooi is het om het historisch besef van het water in Roosendaal terug te brengen met een waterwandelroute die je langs al die belangrijke knooppunten brengt?”

Dat er op dat moment geen water staat in de oude turfvaart langs de staaltjes, geeft volgens de wethouder alleen maar aan hoe belangrijk het is om stil te staan bij dat water. “Klimaatverandering is aan de orde van de dag. Dat doet iets met je water en daarmee ook met je flora en fauna. Dat kan je zien als je hier doorheen loopt.”

Dat kan Herman Stikkel, die de route ontworpen heeft, alleen maar beamen. “Ik ben zo’n vijf of zes jaar geleden begonnen met deze route. Het water gaat redelijk anoniem rond Roosendaal, terwijl het enorm belangrijk is voor de biodiversiteit. Mensen werden tot nu toe niet echt uitgenodigd om stil te staan bij het water. Daar wilde ik met deze route verandering in brengen.” Maar, de route van Herman bleef jarenlang op de plank liggen, totdat hij een keer bij een bijeenkomst was over de verbinding van het water. “Ik heb de route toen meegenomen en achtergelaten. Een half jaar later werd ik gebeld of ik de route verder uit wilde werken.” Zo gezegd, zo gedaan. Al is dat toch nog een hele klus. “Je moet in gesprek met alle landeigenaren die de route doorkruisen, je moet bepalen waar de routepaaltjes komen en waar de panelen met informatie moeten komen.”

De teksten van die panelen werden geschreven door Joss Hopstaken. Zelf moet Joss bekennen dat hij eigenlijk geen idee had van al dat water in Roosendaal. “Er is veel meer water dan je zou denken en in de loop van de jaren zijn we heel erg bezig geweest met dat water.” Natuurlijke watergangen werden verlegd, rechtgetrokken en ga zo maar door. “Tijdens die vijftig kilometer is er voldoende gelegenheid om daar meer over te lezen in de folder”, lacht Joss.

Die folder is nu officieel verkrijgbaar bij onder andere de VVV in Roosendaal, maar hij is ook digitaal verkrijgbaar. “Daarnaast kan je ook de QR-code scannen op één van de zes informatiepanelen en de route ligt verspreid bij verschillende locaties langs de route, zoals de Kapelberg, verschillende campings en het MEC Roosendaal.”, stelt Inge van Aalst namens VVV Roosendaal. Zij is erg blij met deze nieuwe wandelroute. “We hebben de afgelopen jaren veel wandel- en fietsroutes uitgebracht. In deze coronatijd zie je ook dat daar behoefte naar is, mensen trekken er op uit en maken een wandeling in eigen regio.”

De route is mede tot stand gekomen door KNNV afdeling Roosendaal, IVN Roosendaal, Natuurmonumenten, MEC Roosendaal, Tongerlohuys en Gemeente Roosendaal. De routepaaltjes langs de route zijn geplaatst door WVS.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief