Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Hoge nood? Nieuw toilet geopend op oude Markt

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - In de fietsenstalling aan de oude Markt in Roosendaal is donderdagochtend een nieuw openbaar toilet geopend. Het gaat om een genderneutraal toilet, beschikbaar voor mindervaliden en er staat een grote verschoningsbrancard. Daarmee scoort de gemeente veel punten voor de ranglijst van ‘toiletvriendelijke gemeente’. Tot nu toe bungelde Roosendaal onderaan op die lijst, maar daar moet verandering in komen.

De Maag Lever Darmstichting publiceert ieder jaar in november de lijst met meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. De gemeente Roosendaal scoorde op die lijst niet best, daarom werd een plan gemaakt voor verbetering. “We zijn hier best een beetje trots op”, stelt wethouder Klaar Koenraad bij de opening. “Het is een genderneutraal toilet en mensen met welke beperking dan ook kunnen hier ook terecht. Er komt daarnaast ook nog materiaal te staan om een stoma te kunnen vervangen, dus het toilet is echt voor iedereen geschikt”, aldus de wethouder.

Niet op de grond

En dat zorgt voor blijdschap bij onder andere Anne Bleijenberg, moeder van de 5-jarige Sophie. “De zorg voor onze dochter is best intensief. Ze heeft een ernstige meervoudige beperking en hoewel ze vijf jaar oud is, zit ze op het niveau van een half jaar oude baby”, legt Anne uit. “Ze kan niet lopen, niet praten en ze is niet zindelijk.” Voor Anne is het dan ook belangrijk om haar dochter te kunnen verschonen wanneer dat nodig is. “Maar ze past niet op zo’n babytafeltje die je wel eens ziet bij openbare toiletten en ik ga haar toch zeker niet op de grond leggen”, stelt Anne Bleijenberg.

Verschoningsbrancard

Toen ze een bericht van de gemeente zag dat er gewerkt werd een een nieuw openbaar toilet zag ze dan ook haar kans schoon. “Ik heb daarop gereageerd dat het fijn zou zijn als er ook een grote verschoningsbrancard zou komen en dat is gerealiseerd.” Zo kan Anne mét Sophie gewoon een ijsje gaan eten in de stad, zonder dat ze zich zorgen hoeft te maken over waar ze Sophie gaat verschonen als dat nodig is. “De lijntjes met de gemeente waren heel kort, dat werkt echt heel fijn.”

Ranglijst

De complimenten voor de nieuwe toiletvoorziening komen ook van Ivo Thonon van de Maag Lever Darmstichting. “Wat de gemeente hier heeft neergezet is echt uniek in Nederland. Er zijn maar weinig plaatsen die zo’n uitgebreid openbaar toilet hebben”, stelt hij. Dat gaat de gemeente dus ook extra punten opleveren bij de ranglijst die in november wordt opgesteld. “We baseren die ranglijst op het aantal toiletvoorzieningen die aangemeld staan bij de HogeNood-app. Op die app kunnen mensen zien waar ze naar het toilet kunnen bij hoge nood.”

Ondernemers

In de app staan bijvoorbeeld de nieuwe toiletvoorziening op de oude Markt, maar ook het toilet in de Roselaar en de toiletten bij de fietsenstalling van de Roselaar. “We gaan binnenkort ook alle ondernemers benaderen of zij zich willen aanmelden bij de app. Zo willen we zorgen voor een zo’n breed mogelijke dekking”, besluit Klaar Koenraad.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief