Afbeelding
Foto: Waterschap Brabantse Delta

Onttrekkingsverbod voor water bij Bleekloop en Wouwse gronden Oost

Door: Remko Vermunt Algemeen

WOUW/WOUWSE PLANTAGE - Waterschap Brabantse Delta heeft vanaf vandaag de eerste onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater ingesteld. Dat geldt voor vijf stroomgebieden, waaronder ook de Bleekloop en Wouwse gronden Oost. Bij een onttrekkingsverbod mag er geen water meer uit de watergangen en aangesloten sloten en beken worden gehaald voor bijvoorbeeld beregening. 

Het zijn de eerste onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater in 2021. Afgelopen jaren ontstonden in deze gebieden ook als eerste verschijnselen van droogte, met een onttrekkingsverbod tot gevolg. Het onttrekkingsverbod geldt vanaf 11 juni 2021 en duurt tot dat het wordt ingetrokken. Wanneer dat is, kan het waterschap nu nog niet zeggen. Voor andere gebieden in West-Brabant geldt (nog) geen onttrekkingsverbod.

Kees de Jong, dagelijks bestuurslid waterschap Brabantse Delta, over de onttrekkingsverboden: ‘Ondanks de regen die er dit voorjaar is gevallen, moeten we tóch onttrekkingsverboden instellen. Dat doen we om voldoende water in de sloten en beken te houden. De waterstanden in deze gebieden zijn al aan de lage kant. En met het vooruitzicht van aanhoudende hoge temperaturen en hogere verdamping, is de kans groot dat we meer water kwijtraken dan dat er bijkomt. Deze onttrekkingsverboden zijn dus nodig om verdroging in de gebieden tegen te gaan.

Gebied de Wouwse gronden is een deelgebied waarin het waterschap een onttrekkingsverbod kan instellen. Het waterschap besloot dit jaar het gebied in tweeën te delen. In het westelijke deel van het gebied stroomt namelijk nog kwelwater (grondwater dat omhoog komt uit de bodem) van de Brabantse Wal. Daardoor heeft dit westelijke deel minder last van de droogte. Door het gebied op te splitsen kan het waterschap maatwerk leveren. Het huidige onttrekkingsverbod voor dit stroomgebied geldt alleen voor het oostelijke deel van het gebied.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief