Afbeelding
Foto: Christian Traets

Honden kunnen zich straks uitleven bij HSP Heerma State

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - In de Weihoek wordt op zaterdag 19 juni de opening verricht van de nieuwste hondenspeelplaats in de gemeente Roosendaal. De HSP draagt de naam ‘HSP Heerma State’ omdat de speelplaats recht naast het gelijknamige centrum voor Wonen & Zorg ligt. Initiatiefnemer van de hondenspeelplaats is Marcel van Poeijer. Hij ging samen met een team van vrijwilligers aan de slag en het resultaat mag er wezen.

Marcel van Poeijer heeft zelf geen honden, maar hij is er wel mee opgegroeid. Daardoor weet hij hoe belangrijk het is voor honden om tijdens hun dagelijkse ronde even te kunnen rennen en spelen. “Mijn ouders maken dagelijks gebruik van de ‘DoggyDijk’, de hondenspeelplaats van de Kortendijk. Hier heb ik goed gezien hoeveel meerwaarde een hondenspeelplaats met zich meebrengt voor een wijk.” Reden genoeg voor Marcel om aan de slag te gaan met een HSP in de Weihoek. “Het is een wijk met ontzettend veel hondeneigenaren, maar er is geen omheind speelveld waar honden naar hartenlust kunnen rondrennen en ravotten.”

Een HSP is een omheind veld waar honden lekker kunnen ravotten en dat brengt veel voordelen met zich mee. “Niet alleen kunnen de honden zo hun energie kwijt, ook brengt het een sociaal aspect met zich mee. De hondeneigenaren hebben een centrale locatie waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Je ziet bij de andere hondenspeelplaatsen in Roosendaal dat er al snel een gezellige club ontstaat.” Dat sociale aspect is ook een belangrijke reden voor Heerma State om mee te werken aan het project. “Ouderen die daar behoefte aan hebben, kunnen een ‘sociale stimulans’ krijgen door middel van dit aanliggend hondenspeelveld. Ze kunnen een praatje maken met de hondeneigenaren of simpelweg genieten van de spelende honden.”

Hoewel Marcel de initiatiefnemer is van de HSP, heeft hij niet alles alleen gedaan. Al snel kwam hij in contact met Dion van den Broek (Gemeente Roosendaal) en Cor Gabriëls (HSP Ambassadeur). Zij hebben hem wegwijs gemaakt in de benodigdheden van een hondenspeelplaats. “De gemeente heeft hierbij een ondersteunende rol. De bewoners van de wijk zetten de schouders eronder om de hondenspeelplaats daadwerkelijk opgezet te krijgen.” Via een Facebookgroep (HSP Weihoek) ging Marcel dan ook op zoek naar een team die samen met hem aan de slag wilde gaan. En met resultaat. Zo werd er afgelopen week al een stevig hekwerk geplaatst voor de HSP.

“Op het moment ben ik de initiatiefnemer en beheerder van HSP Heerma State, maar omdat ik zelf geen honden heb, zal je mij er natuurlijk niet veel zien. Toine van Oorschot en Marja Thijs (bewoners van de Weihoek) hebben de hele reis van begin tot eind meegeholpen. En nu zijn wij nog op zoek naar een verdere versterking van het Weihoekse HSP Team.” Marcel hoopt dat een aantal vrijwilligers zich aansluit bij het team om zich bezig te houden met mogelijke verbeteringen en het beheer van het speelveld. “Dit hoeft niet veel tijd te kosten: Een paar keer per jaar een uurtje samenzitten om verbeterpunten te bespreken is al voldoende.”

Op zaterdag 19 juni van 10.30 tot 11.30 uur is de officiële opening van de ‘HSP Heerma State’. Tijdens deze feestelijke opening zal Heerma State Groenhuysen zorgen voor enkele versnaperingen en kunnen de honden voor het eerst heerlijk rondrennen in de omheinde speelplaats. Ook is Pet’s Place van de partij met een goodybag met leuke verrassingen voor de honden en hun eigenaren. “Iedereen is trouwens welkom op de ‘HSP Weihoek’ Facebookpagina. Als je interesse hebt om je aan te sluiten bij het team kan je mij een bericht sturen via Facebook.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief