Margreet, dochters Yfke (6) en Fenna (8) en vriendinnetjes Jessie (8) en Yinthe (9) kunnen niet wachten tot de nieuwe speeltuin er is!
Margreet, dochters Yfke (6) en Fenna (8) en vriendinnetjes Jessie (8) en Yinthe (9) kunnen niet wachten tot de nieuwe speeltuin er is! Foto: Remko Vermunt

Nieuwe speeltoestellen bij de Blauwe Speeltuin; crowdfunding voor laatste toestel

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De blauwe speeltuin aan de Ligusterberg is weg. Waar tot voor kort nog een groot speeltoestel stond, ligt nu een kale vlakte. De gemeente is achter de schermen druk bezig met het realiseren van een nieuw speeltoestel, maar daarin ontbreekt volgens omwonenden één belangrijk element en daarom zijn ze een crowdfunding gestart.

De blauwe speeltuin is in een begrip in de wijk Tolberg. Op een zonnige woensdagmiddag waren er makkelijk zeventig of tachtig kinderen aan het spelen. Nu is het er echter enorm rustig. “Ook mijn twee dochters waren altijd aan het spelen in de speeltuin”, vertelt Margreet Huizer. Maar, de speeltoestellen stonden er al lang en vertoonde ook enige mankementen. Planken zaten los, schroeven staken uit. “Hij zou niet meer door de volgende keuring komen en daarom was de gemeente al gestart met een participatieproject om tot een nieuw speeltoestel te komen”, legt Huizer uit.

Meedenken

Kinderen uit de wijk werden gevraagd wat ze terug zouden willen zien op de plek van de blauwe speeltuin en ook omwonenden, moeders uit de wijk en anderen werden gevraagd om mee te denken. “Er komen zoveel mensen op deze plek af. Uiteindelijk is er daarom een soort stuurgroep opgezet om samen met de gemeente na te denken over de nieuwe invulling.” De kinderen maakten tekeningen en uiteindelijk werd er ‘ouderwets’ geturfd wat er wel moest komen en wat niet. “Daaruit bleek dat de kinderen in ieder geval een schommel willen, want die was er nu niet. En daarnaast willen ze eigenlijk net zo’n groot speeltoestel terug. Dat maakte deze speeltuin toch uniek ten opzichte van de andere speeltuintjes in de wijk.

Crowdfunding

De stuurgroep wilde ook dat het speelterrein landschappelijk werd ingepast. Oftewel, vooral met natuurlijke producten. “We hebben daarop verschillende offertes aangevraagd en die bij de gemeente neergelegd”, legt Huizer uit. Uiteindelijk ging de gemeente akkoord met het voorstel van de kinderen en de ouders, maar vanwege financiële redenen werd de talud-glijbaan geschrapt. “Er komt wel een groot speeltoestel, er komen kleine doeltjes onder de baskets en er komen iets verderop grotere doeltjes. Zo is er eigenlijk voor alle leeftijden wel iets, behalve voor de kleuters tot 4 jaar”, stelt Huizer. Daarvoor was juist de kleine glijbaan bedoeld, maar die heeft de gemeente dus geschrapt. “Dat vond ik enorm jammer. Daarom ben ik een crowdfunding gestart om die glijbaan alsnog mogelijk te maken.”

Flinke bijdrage

De gemeente ging daarmee akkoord. Als Margreet 3000 euro bij elkaar weet te krijgen voor de glijbaan, wordt ook die geplaatst. “We zitten inmiddels op 1230 euro en we hebben vanuit de Rotary een toezegging van nog eens 250 euro.” Voor 1 augustus hoopt Margreet het benodigde bedrag binnen te hebben, maar ze doet daarvoor wel een oproep aan alle (gast)ouders van wie de kinderen gebruikmaken van de speeltuin. “Samen komen we heel ver!”

Realisatie

De gemeente gaat ondertussen door met het vormgeven van de speeltuin. Medio juli worden de kleinere toestellen geplaatst en medio september wordt het grote speeldorp gerealiseerd. “Als we het bedrag halen, dan wordt de glijbaan ook in september door de gemeente geplaatst.” In de tussentijd moeten de kinderen het nog even doen met de kale vlakte die er nu is. “Afgelopen zondag hebben we hier nog de prullenbakken versierd en we hebben onlangs wat dingen op de grond geschilderd zoals een ABC-rups, een Twisterveld en een hinkelpaadje. Zo is er voorlopig toch iets te doen voor de kinderen.”

Wil je bijdragen aan de realisatie van de glijbaan? Kijk dan op: https://gofund.me/cbf20669



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief