Ervaar jij wel eens eenzaamheid? Met die vraag gingen vrijwilligers onlangs de straat op in Roosendaal
Ervaar jij wel eens eenzaamheid? Met die vraag gingen vrijwilligers onlangs de straat op in Roosendaal Foto: Gemeente Roosendaal

Marathonuitzending over eenzaamheid in Roosendaal: ‘We moeten het taboe doorbreken’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Het taboe rondom eenzaamheid moet binnen nu en vijf jaar over zijn. Eenzaamheid is namelijk niet iets wat alleen bij oude mensen speelt. Jong en oud, rijk en arm, allochtoon of autochtoon en zelfs mensen met een beperking ervaren eenzaamheid. Het is belangrijk om erover te praten en dat is precies wat de gemeente Roosendaal gaat doen. Komende vrijdag staat een marathonuitzending van maar liefst zes uur op de planning die volledig in het teken staat van eenzaamheid in Roosendaal. 

Eenzaamheid is een punt van zorg, stelt wethouder Inge Raaijmakers. ‘In principe willen we dat niemand zich eenzaam voelt. Natuurlijk hoort eenzaamheid soms bij het leven, maar zodra het te lang duurt is het echt een probleem.” De gemeente heeft daarom een plan opgezet om eenzaamheid aan te pakken en daarin speelt het Netwerk Eenzaamheid Roosendaal een grote rol. “Dat netwerk bestaat op dit moment vooral uit zorg- en welzijnsorganisaties en vrijwilligers uit het werkveld”, legt Iris Traets uit, zelf werkzaam bij Humanitas.

Dat netwerk is al zo’n vijf of zes jaar bezig met het bestrijden van eenzaamheid. “In het verleden hebben we vooral activiteiten georganiseerd, zoals een bingo en we hebben een wandelclub opgericht. Maar, we zijn erachter gekomen dat die activiteiten het probleem niet gaan oplossen”, stelt Traets. “Eenzaamheid is een signaal, net zoals honger en dorst. Het is een signaal naar jezelf toe dat je behoefte hebt aan verbinding en daar moet je iets mee. Het is belangrijk om dat gevoel bij jezelf te herkennen en er ook iets mee te doen.”

Wie zich eenzaam voelt, maar daar vervolgens niets mee doet, gaat zich waarschijnlijk alleen maar slechter voelen. “Ervaar je langer dan een half jaar eenzaamheid? Dan ga je de wereld alleen maar negatiever zien. Om je uit die modus te krijgen, moeten je hersenen weer flexibeler worden. Positieve gezondheid draagt daaraan bij. Denk aan bewegen en creativiteit. Je moet ervoor zorgen dat je hersenen weer ontvankelijk worden voor andere gevoelens. Dat gevoel van eenzaamheid lost niet vanzelf op.” 

Daarom wil de gemeente eenzaamheid bespreekbaar maken, het taboe doorbreken en de drempel verlagen om met mensen in gesprek te gaan. Het toegeven dat je je eenzaam voelt en daar ook actie op ondernemen is dus de eerste stap. “Via de website www.roosendaalvoorelkaar.nl bieden we mensen verschillende opties aan. Er zijn bijvoorbeeld trainingen voor jongeren en volwassenen, maar er is ook de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een professional.” Die professionals moeten ook eerder aan mensen durven vragen of ze last hebben van eenzaamheid. “Ook voor hen hebben we cursussen online staan om eenzaamheid eerder te herkennen.”

Met het zomergesprek van komende vrijdag in de bibliotheek van Roosendaal wil de gemeente professionals, maar zeker ook alle andere inwoners van de gemeente Roosendaal meenemen in de wereld van eenzaamheid. Want, wat is nou het effect van positieve gezondheid? Welke rol nemen kerken, de moskee, verenigingen en ondernemers in? Hoe zorg je ervoor dat ook zij alert zijn op eenzaamheid? Wat kan je zelf doen tegen eenzaamheid?

Bekijk het vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur op www.roosendaalvoorelkaar.nl of op youtu.be/JUyPWp0wNtQ 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief