Afbeelding

Geen aanpassingen aan turborotonde: ‘Gemiddeld twee ongevallen per jaar’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Sinds 2014 hebben er 13 ongevallen plaatsgevonden bij de turborotonde aan de Burgemeester Freijterslaan in Roosendaal. Dat laat wethouder Cees Lok weten op vragen van Burger Belangen Roosendaal.

Selda Bozkurt stelde in november 2019 al vragen over de veiligheid op de turborotonde, maar omdat ‘ie toen nog maar net was aangepast kon de wethouder daar destijds nog geen antwoord op geven. Daarom stelde ze onlangs opnieuw vragen over de veiligheid. Zo wilde ze weten hoeveel ongelukken er hebben plaatsgevonden op de rotonde sinds de aanleg hiervan in 2007.

Zo ver kan de gemeente echter niet terugkijken. “ln de database kunnen we de geregistreerde ongevallen vanaf 2014 terughalen. Vanaf die periode zijn er 13 ongevallen geregistreerd om en nabij de turborotonde”, aldus wethouder Lok. Bozkurt wilde ook weten of de wethouder de situatie alsnog wil aanpassen om de rotonde veiliger te maken, maar dat gaat voorlopig niet gebeuren. 

“Met gemiddeld twee geregistreerde ongevallen per jaar is niet te objectiveren wat het effect van de maatregelen is. Feit blijft dat door de aanpassing het fietspad verder af ligt van de rotonde, waardoor overstekende fietsers niet direct op de autorijbaan staan. Het autoverkeer heeft hierdoor langer de tijd om op overstekende fietsers te reageren en dit komt ten goede aan de verkeersveiligheid. Naast de eerdere aanpassingen zijn er fysiek geen aanvullende maatregelen mogelijk om de alertheid van verkeersdeelnemers te verhogen.”

Het kruispunt met de Burg. Freijterslaan-Hulsdonksestraat-Kade blijft volgens de wethouder een plek waar verschillende vervoersstromen bij elkaar komen. “En waar dus alertheid is geboden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief