Afbeelding
Foto: Artist Impression

Transformatie van St. Jan krijgt groen licht: ‘We beginnen in januari 2022’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De kogel is door de kerk. Figuurlijk dan. Want de transformatie van de St. Jan in Roosendaal kan officieel van start. De gemeenteraad heeft onlangs ingestemd met het garant staan voor de lening van 3,6 miljoen euro en daarmee kan de voormalige kerk op de Markt omgetoverd worden naar een culturele maatschappelijke broedplaats met een knipoog naar het verleden. En dat is positief nieuws voor Laura Hondebrink die namens het Cultuurcluster al sinds november 2019 de kar trekt.

“Ja dat is heel onwerkelijk. We zijn al zo lang bezig en nu kunnen we definitief aan de slag”, zegt ze met een grote lach. Maar, wat is dat plan nu ook alweer? De Sint Jan op de Markt in Roosendaal gaat een flinke make-over krijgen, maar mét behoud van de cultuurhistorische elementen van het pand. Het eindresultaat? De St Jan als nieuwste (culturele) hotspot van Roosendaal met daarin een delivery restaurant, een stadsbrouwerij, een ruimte voor exposities en concerten én zo’n twintig werkplekken voor culturele en sociaal-maatschappelijke organisaties.

Welke organisaties dat precies gaan zijn, dat is nog niet bekend. “In principe is er weinig aan het concept veranderd sinds de presentatie van begin dit jaar. We willen bewust nog niet alles dichttimmeren qua invulling, omdat we echt willen dat mensen gewoon binnen komen lopen. We creëren straks een blanco vel en de Roosendaler mag zelf invullen hoe dat vel eruit komt te zien. Gelukkig stromen er al veel ideeën binnen. Zo heeft de Jongerenraad laten weten deze locatie wellicht te willen gebruiken voor netwerkmiddagen, maar we zijn ook in gesprek met Citymarketing en de VVV en met verschillende bierbrouwers.”

Inmiddels is ook de architect al bekend: Schaap en Sturm Architecten uit Roosendaal gaat de transformatie van de kerk op zich nemen. Als alles meezit wordt begin 2022 begonnen met de verbouwing van de kerk. “We hopen in 2023 helemaal in bedrijf te zijn. Dat er huurders inzitten en dat er ook echt iets te zien is binnen”, vertelt Laura. “Maar, we moeten niet vergeten met wat voor pand we bezig zijn. Het hele proces is gebaat bij voorzichtigheid.”

Laura Hondebrink, van origine historica, heeft zelfs nog een klein beetje hoop dat er bij het uitbreken van de vloer fundamenten gevonden worden van de kerk uit de vijftiende eeuw. “Die kans is heel erg klein, maar je weet het nooit.” Tot december blijft de kerk in ieder geval nog in zijn huidige staat. “Maar zo’n dicht pand op de Markt, dat is niet het idee wat wij voor ogen hebben met de St. Jan. Daarom gaan we bekijken of we de komende maanden nog wat leuks kunnen organiseren in de kerk.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief