Afbeelding

WW-uitkeringen op laagste niveau sinds eind 2019: Veel vraag naar technisch personeel

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant is momenteel op het laagste niveau sinds eind 2019. Volgens het UWV spelen de steunmaatregelen van de overheid hier een belangrijke rol in. Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant nam in juni 2021 met 4% af ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis was de afname 20% (juni 2020-juni 2021).

De gemeente Roosendaal scoort zelfs nog iets beter dan het provinciale gemiddelde. In de gemeente Roosendaal ontvingen vorige maand nog 1261 mensen een WW-uitkering. Deze maand waren dat er nog maar 1201. Dat is een afname van 4,8 procent. Ten opzichte van een jaar geleden is dat zelfs een afname van 24,5 procent, want in juni vorig jaar ontvingen nog 1590 mensen een WW-uitkering.

Krapte in de techniek neemt toe
In Noord-Brabant nam de vraag naar nieuwe werkkrachten in de techniek het afgelopen jaar toe. In het eerste kwartaal van 2021 ontstonden er 14.800 nieuwe vacatures in de techniek in Noord-Brabant, terwijl dat een jaar eerder nog 10.850 was. Dit is een toename van 37%. Die toename was sterker dan de gemiddelde toename voor alle beroepen in Noord-Brabant in die periode (21%). Het aantal ontstane vacatures in de techniek is daarmee in Noord-Brabant bijna op hetzelfde niveau als in het eerste kwartaal 2019, vóór corona (15.000).

10 tot 15 vacatures per werkzoekende voor veel technische beroepen
In Noord-Brabant zijn er dan ook veel technische beroepen met moeilijk vervulbare vacatures, waarbij er voor sommige beroepen per direct inzetbare werkzoekende 10 tot 15 vacatures openstaan. Zeer krappe beroepen zijn onder andere: machinemonteurs, elektriciens, elektronisch ingenieurs en loodgieters. Voor werkgevers is het voor deze beroepen dus erg lastig om geschikt personeel te werven. UWV verwacht dat de krapte op de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal van 2021 verder toeneemt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief