Afbeelding
Foto: Marloes Otte

VLP heeft grootse plannen voor Landgoed Visdonk: Vennen terug en meer ruimte voor sport en spel

Door: Marloes Otte Algemeen

ROOSENDAAL – Arwen van Gestel, fractievoorzitter van de VLP, heeft afgelopen vrijdag een voorstel overhandigd aan burgemeester Han van Midden voor het ‘Groot Visdonk’. Uiteraard gebeurde dat op de meest toepasselijke plek, het landgoed zelf. Arwen omschreef het in zijn openingswoord: “Wat staan we op een prachtige plek hier in het groen. Iedere Roosendaler is hier al wel eens geweest; met school, met de wandelvierdaagse, misschien wel voor een trouwreportage”.

Een half jaar is er gewerkt aan het initiatiefvoorstel om het ca. 300 hectare tellende landgoed Visdonk uit te breiden als natuur- en recreatiegebied. Het bos is nu eigenlijk te klein. Mensen manoeuvreren vaak om elkaar heen. Het bos is uniek met ruimte voor natuur, recreatie en gedenken. In dit prachtig stuk afwisselende natuur vind je heide, bos, vennen, maar ook restanten van een rijke turfhistorie. Arwen vult aan: “Ven en turf behoren tot onze cultuurhistorie, dit is de grond waarop wij zijn grootgebracht.” Arwen heeft daarnaast een persoonlijke band met het bos, zijn beide grootouders vonden hun laatste rustplaats bij het Snolleven. Een wens van zijn grootvader, want ondanks dat hij geen geboren en getogen Roosendaler was, raakte hij verknocht aan Visdonk. Hij ging er tot op hoge leeftijd dagelijks trimmen. 

Sinds 1952 is landgoed Visdonk opengesteld voor publiek en toentertijd overgedragen aan de Gemeente Roosendaal onder het beding dat het niet voor stadsuitbreiding mocht wijken. Het bos is in de loop der tijd ingericht als actiebos voor kinderen, er was een hertenkamp en een gedenkbos is aangelegd in 2008. Op het Snolleven werden bomen geplaatst voor het ter aarde bestellen in urnen. Naast het bekende T-huis (voorheen ‘’t Koepeltje’) is er sinds een aantal jaar ook de Lodge Visdonk gevestigd. In het T-huis heeft zich ook het MEC gevestigd en Vereniging Natuurmomenten houdt er een kantoor, zij beheren sinds 2010 het bos. Arwen: “het aantal inwoners in de gemeente is sinds 1952 verdubbeld en daarmee is het bos nu overvol, ook de gedenkplaatsen zijn helaas vol.”

‘Groot Visdonk’

De wens van het VLP is uit te breiden, met een goede balans tussen alle elementen. Menselijke elementen als meer educatieve mogelijkheden, uitbreiding horeca en eventuele overnachtingsmogelijkheden en ook meer ruimte voor recreatie, sport en spel. De wens is ook meer ruimte te creëren voor gedenken of bijzetten. Daarnaast de natuurlijke elementen, zoals het herstellen van het Katteven en Snolleven, herstel en versterking van verdwenen flora en fauna, stimuleren van de bijenstand en het bestrijden op een natuurlijke wijze van invasieve soorten, zoals de processierups. Er wordt uitbreiding gezocht richting de Rucphense heide, zodat er een meer ecologische verbinding tussen de natuurgebieden ontstaat. Op de website www.grootvisdonk.nl is het initiatiefvoorstel te bekijken.

Overhandiging

De burgemeester mocht het initiatiefvoorstel officieel in ontvangst nemen. Hij bedankte de fractie en zei dat hij het in procedure gaat brengen. Daarbij werd hem een boekje uit 1919 overhandigd met de titel “Vrede’s en Burgemeesterfeesten – Officiëele Feestgids”, wat de toenmalige burgemeester cadeau heeft gekregen tijdens een ambtsjubileum. Hij vindt het geniaal. Zijn oog valt net op de activiteit bazuin blazen en hij grapt: “Wie weet kan ik weer wat dingen opnieuw leven in blazen. Ik ga het een mooie plek straks geven op mijn nieuwe kamer.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief