Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Verbouwing HUIS van Roosendaal in volle gang: oplevering gepland op 21 januari

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Er wordt binnenin nog hard gewerkt, maar over ongeveer een half jaar moet het HUIS van Roosendaal toch echt opgeleverd worden. Het nieuwe gemeentehuis van Roosendaal moet volgens projectleider Gabriel Jas meer worden dan alleen een kantoor, het moet een huiskamer worden voor de Roosendalers. “Maar je moet er ook snel je nieuwe paspoort op kunnen halen”, vertelt hij.

Gabriel Jas is maar wat trots op ‘zijn’ project. “Als je straks bij ons binnenkomt, loop je meteen tegen de ontvangstbar aan. We gaan kijken of daar een jongen of meisje met een beperking aan de slag kan om in ieder geval alle gasten welkom te heten en om meteen een lekker bakje koffie te schenken. Een gastheer of -vrouw bij de ingang in plaats van een bewaker, dat geeft meteen een warm ontvangst”, lacht de bevlogen projectleider.

Atrium

Wie op dit moment een kijkje neemt in het gemeentehuis van Roosendaal ziet echter wel dat er nog veel moet gebeuren. “De komende twee weken gaan we beginnen met het opbouwen van het atrium, de glazen constructie in het hart van het gebouw. Deze week wordt de vloer gestort en daarna kunnen we de hoogte in.” Op alle afdelingen zijn de bouwvakkers weer met andere klusjes bezig. Op de ene verdieping wordt net begonnen met het stucwerk, bij de ander moeten er nog vloeren gestort worden of elektriciteit aangelegd worden. “Het is nu nog rustig, er zijn dagen dat hier wel honderd mensen rondlopen”, lacht Jas.

Vertraging

Uiteindelijk moet op 21 januari de gehele verbouwing van het voormalige gemeentehuis naar het nieuwe HUIS van Roosendaal helemaal klaar zijn. “We zijn een paar problemen of ja, uitdagingen, tegengekomen. Daardoor schuift de oplevering een paar weekjes op van 1 naar 21 januari.” Eén van de uitdagingen zit hem in de lift. “Er zat al een lift in het gemeentehuis en in het kader van duurzaamheid willen we die hergebruiken. Hij krijgt wel een upgrade, maar het is de vraag of die chips allemaal op tijd geleverd kunnen worden. Dat is soms de tweestrijd: we hebben de ambitie om zoveel mogelijk circulair te werken, maar de uitdaging zit hem dan wel in het op tijd af krijgen.”

Modern gebouw

Maar, met drie weekjes vertraging, is het resultaat straks wel een hypermodern gebouw met een goede luchtcirculatie, warmte- en koudepompen, zonnepanelen, een groen dak, bijenhotels en ga zo maar door. “Toen het ontwerp klaar was, hadden we nog niet te maken met het coronavirus. We hebben het ontwerp daarom opnieuw tegen het licht gehouden om ervoor te zorgen dat er binnen ook duidelijke heen- en terugroutes zijn en zodat alle stoelen gewoon op veilige afstand gebruikt kunnen worden. We hoeven als het gebouw klaar is, dus geen stickers te gaan plakken op stoelen die niet gebruikt kunnen worden.”

Dat het nieuwe HUIS van Roosendaal een bijzonder gebouw wordt, blijkt ook wel uit de reacties die Gabriel Jas krijgt. “Er zijn al verschillende mensen, ook uit België, komen kijken. We hebben zo’n hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid en milieu en andere partijen kunnen daar weer van leren. Daarmee is dit niet alleen een verbouwing, het is meteen een vliegwiel voor nieuwe initiatieven”, zegt hij trots.

Rondleiding

Dat wil hij dan ook graag delen met anderen en daarom worden er in de week van 20 september rondleidingen georganiseerd voor raadsleden, collega’s, omwonenden en andere inwoners van de gemeente. “Daar zijn we nu nog druk mee bezig om dat te organiseren.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief