Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Festival Op de grens: podium voor talent

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Theatervoorstellingen in de stad, over de stad en met de stad. Festival Op de grens maakt zich op voor een tweede editie en de lokale betrokkenheid staat daarbij hoog in het vaandel. “Roosendaal is een goede voedingsbodem voor theatermakers, toch trekken veel jonge talenten weg. Wij willen daar verandering in brengen”, vertelt Ad Paantjens namens de organisatie.

De eerste editie van festival Op de grens werd georganiseerd in september 2019. “Dat was voor ons echt een try-out”, vertelt Paantjens die vanuit Drie Maal Plankenkoorts betrokken is bij het festival. “We wilden bekijken of we überhaupt een festival op konden zetten en of daar dan ook mensen op af zouden komen.” In eerste instantie was het de bedoeling om het festival eens in de twee jaar te organiseren. “Maar na afloop van die eerste editie waren de reacties zo enthousiast, dat al snel werd besloten om er een jaarlijks iets van te maken.”

Beeldbepalend evenement

De coronamaatregelen gooiden roet in het eten, maar dit jaar komt dan alsnog een tweede editie van het theaterfestival en dat gaat sowieso door. Groter en breder dan de eerste editie. “We willen hier echt een beeldbepalend evenement van maken voor de regio. Je hebt natuurlijk een Draai van de Kaai en de Roosendaalse kermis, maar we willen ook een groot cultureel en kunstzinnig evenement op de kaart zetten.” 

Op locatie

Festival Op de grens richt zich op het zogenaamde ‘locatietheater’. “Dat houdt in dat we echt de stad ingaan om op locatie voorstellingen te verzorgen, maar ook dat we de stad in onze voorstellingen laten zien.” Een voorbeeld hiervan is een voorstelling die speciaal gemaakt wordt op en rondom Stadsoevers. “We richten ons ook op voorstellingen die over de stad gaan. We willen aanhaken op thema’s die spelen, zo kan je denken aan armoede of leegstand.” Daarnaast wordt er binnen het festival enorm ingezet op inclusiviteit en diversiteit. “We doen dit voor en door iedereen. Zo is de openingsact een voorstelling van Tiuri. Dat is niet toevallig, we doen dat bewust om te laten zien dat we een inclusief festival zijn.”

Talent

Toch is er op het festival ook ruimte voor de grotere namen, zo komen bijvoorbeeld Ali B en Frank Lammers naar Roosendaal. “We willen een podium bieden aan startende theatermakers, maar hoe zorg je ervoor dat zij publiek krijgen? Dat doe je onder andere door bekende namen aan te trekken”, legt Paantjens uit. “Daarnaast vinden Ali B en Frank Lammers het zelf ook heel belangrijk dat er voldoende plekken zijn voor talenten om zichzelf te laten zien. Dat past dus ook heel mooi in ons festival.”

Jongeren

De organisatie hoopt bij deze tweede editie zo’n duizend bezoekers per dag te mogen verwelkomen verspreid over drie verschillende locaties: De Kring, oude Markt en Stadsoevers. “En we willen de komende jaren groeien naar vijfduizend bezoekers per dag.” Om dat te bewerkstelligen wordt ook ingezet op het aantrekken van jeugd. “We willen ook de jeugd inspireren. Het Zuidelijk Toneel brengt bijvoorbeeld een voorstelling met Spoken Word. Daarmee spreken we een hele andere doelgroep aan”, vult Miriam Struijk aan.

Samenwerking

Uitgangspunt is in ieder geval altijd de lokale samenwerking. “We kiezen er daarom ook bewust voor om zelf geen horeca aan te bieden, we willen dat de lokale horeca meeprofiteert van dit festival. We doen dit echt samen met alle partners en de Roosendalers” Al kan de organisatie nog wel wat vrijwilligers gebruiken voor op de dagen zelf. “We kunnen echt nog mensen op de verschillende locaties gebruiken. Je komt niet alleen in een heel leuk team terecht, maar je kan ook gratis naar voorstellingen en/of de theatermakers ontmoeten.” Kijk voor meer informatie over het theater en de vrijwilligersfuncties op www.fodg.nl 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief