Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Kasteel van Wouw: ‘Ik denk dat veel mensen hier graag komen kijken’

Door: Remko Vermunt Algemeen

WOUW - Karel de Vijfde, Erasmus, Filips de Tweede en ga zo maar door. Ze kwamen rond de zestiende eeuw allemaal langs in het Kasteel van Wouw. Het waren de hoogtijdagen voor het kasteel, maar daar is al een lange tijd niets meer van te zien. Het terugbrengen van de oude grachten luidt echter een nieuw tijdperk in.

“Er zijn weinig openingen en startmomenten waar ik ben geweest, waar het zo druk was als nu. Ik zie bekenden, maar ook jonge gasten en dat doet me deugd. Dat laat zien dat dit echt leeft in Wouw.” Dat waren de eerste woorden van wethouder Inge Raaijmakers afgelopen week bij de feestelijke start rondom de werkzaamheden bij het Kasteel van Wouw.

De komende tijd worden de gracht, de verdedigingswallen en de resten van funderingen van het Kasteel van Wouw hersteld en zichtbaar gemaakt. De wethouder mocht alvast symbolisch de eerste schop in de grond zetten. “Voor zover ik weet is dit nog nooit in Nederland gedaan”, stelt Raaijmakers. “Dat geeft wel aan dat dit echt iets is.”

“Vanuit cultuurhistorisch aspect is dit natuurlijk prachtig, dit heeft een grote toeristische waarde en ik denk dat veel mensen hier graag komen kijken. Dat is echt het belangrijkste bij dit project, maar daarnaast past dit ook heel goed binnen Roosendaal als Natuurstad. De gracht gaat water vasthouden en daar hebben we enorm behoefte aan.”, vertelt de wethouder. Het kasteel is straks, volgens de wethouder, één van de parels van de gemeente Roosendaal. “En sowieso dé Parel van Wouw.”

De gemeente is, samen met de provincie, het waterschap en de stichting Kasteel van Wouw, mede verantwoordelijk voor dit grote project. “De stichting is best klein, dus we helpen bijvoorbeeld bij de aanbesteding en de contracten met de aannemers.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief